След мощна експлозия украинският град Енергодар е със спряно електричество и водоснабдяване.

За спирането на осветлението и водоснабдяването, съобщи кметът Дмитрий Орлов в профила си в Telegram и добавя, че обстоятелствата на инцидента се разследват.

ТАСС пише, че електричеството в Енергодар е спряно след артилерийски обстрел от страна на украинските въоръжени сили. Според агенцията украинските военни са повредили електропровод в близост до Запорожската атомна електроцентрала. Градът временно е изключен от електрическата мрежа, се казва в изявлението.

Уточнява се информацията за пострадалите.

Владимир Рогов, член на администрацията на Запорожка област, уточнява, че мощността на единствения работещ енергоблок на АЕЦ - шести - е намалена до 150 MW, като централата работи за задоволяване на собствените си нужди. По информация на "Интерфакс" са регистрирани общо седем "тежки" удара в района на учебен център.

По данни на местните власти само пети и шести блок на най-голямата ядрена централа работят работиха съответно на 60% и 80%, но от понеделник пети блок бе спрян напълно поради ремонт на електропроводи, повредени от обстрел.

По заявка от руската страна днес се очакваше изявление от страна на МААЕ за резултатите от инспекцията, която мисията направи миналата седмица. Двама представители на МААЕ останаха в Енергодар за постоянно, докато останалата част от мисията напусна областта. Руските войски влязоха в АЕЦ Запорожие в началото на март месец и от тогава централата е под руски контрол.  

ISW локализира руски огън край АЕЦ Запорожие

ISW локализира руски огън край АЕЦ Запорожие

Изявленията на Песков за преговори не дават индикации, че Москва е готова да преговаря сериозно