По време на предполагаем украински обстрел на Запорожката атомна електроцентрала четири снаряда са паднали до хранилището на радиоактивни изотопи, съобщи пресслужбата на инсталираната от Русия администрация на Енергодар пред "РИА Новости".

Нивата на радиация в атомната централа остават нормални и не са нанесени щети на инфраструктурата на станцията, според "Интерфакс".

"Украинските въоръжени сили отново откриха артилерийски огън по територията на Запорожката АЕЦ... Днес бяха регистрирани четири удара по Запорожката АЕЦ в района на хранилището за радиоактивни изотопи. Няма щети по централата инфраструктура и ключови центрове. Към момента не са регистрирани замърсявания в централата. Радиационният фон е в норма", се казва в изявление на администрацията.

Запорожката атомна електроцентрала, разположена в Енергодар, се контролира от руски войски. АЕЦ се намира на левия бряг на Днепър и е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност.

В близко бъдеще се очаква посещение на група експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Както каза френският президент Еманюел Макрон, Русия и Украйна предоставиха гаранции за сигурност за изпращането на мисията.

Запорожката АЕЦ отново заработи
Обновена

Запорожката АЕЦ отново заработи

Един реактор е пуснат в експлоатация