Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви в петък, че един реактор в окупираната от Русия Запорожка АЕЦ е бил свързан отново към украинската мрежа и отново доставя на Украйна електричество.

По-рано от украинската държавна компания заявиха, че работят по включването на два реактора от централата.

"Собствените нужди на централата за електрозахранване се осигуряват чрез ремонтираната линия от електроенергийната система на Украйна. Изходната линия на Запорожката АЕЦ към електроенергийната система на Украйна е възобновена, работи се по подготовка на присъединяването на два енергоблока на Запорожката АЕЦ към мрежата. Няма забележки относно работата на оборудването и системите за сигурност", се казва в изявление на Енергоатом.

На 25 август Запорожката АЕЦ за първи път от пускането си (тя е въведена в експлоатация през 1984 г.) беше напълно изключена от украинската електропреносна мрежа.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви в петък, че неговите сили са унищожили произведена в САЩ гаубица M777, която според него е била използвана за обстрел на контролираната от Русия ядрена централа в Запорожие.

В ежедневния си брифинг Министерството на отбраната съобщи, че гаубицата е била унищожена западно от град Марганец, в Днепропетровска област на Украйна.

В четвъртък стана известно, че в Херсонска област, която се намира под контрола на руската армия и в окупираните части на Запорожие са напълно прекъснати електричеството и водоснабдяването. По-специално токът бе спрял в Мелитопол, Херсон и Нова Каховка, според представители на местните окупационни администрации.

Заради спирането на Запорожката АЕЦ от украинската електропреносна мрежа някои болници на окупираните от Русия територии са останали без ток и не могат да работят нормално, съобщи министърът на здравеопазването на Украйна Виктор Ляшко.

Както вече обясниха кореспондентите на Би Би Си, атомната електроцентрала изисква постоянно снабдяване с електроенергия, включително за охлаждане на енергийните блокове. В противен случай съществува заплаха от стопяване на действащите реактори и ядрена катастрофа.

В четвъртък руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ".

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който възнамерява лично да ръководи инспекцията в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи в "Туитър", че е разговарял за ситуацията в централата с френския президент Еманюел Макрон. Според него срещата с френския лидер е била "навременна и целенасочена" и посветена на "посещението на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала, което ще се състои в близко бъдеще".

МААЕ се готви за мисия и иска да посети Запорожката атомна електроцентрала в Украйна преди 5 септември, съобщи Bloomberg.

Според Киев руската армия периодично обстрелва Запорожката АЕЦ, за да обвини Украйна за това и да провокира изключването на централата от украинските енергийни мрежи. Русия твърди, че Запорожката атомна електроцентрала е атакувана от въоръжените сили на Украйна.

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

На 18 август заместник-говорителят на руското външно министерство Иван Нечаев определи като "неприемливо" предложението на ООН за демилитаризация на района около атомната централа.

Росгвардия съобщи, че е задържала служители на АЕЦ "Запорожие"

Росгвардия съобщи, че е задържала служители на АЕЦ "Запорожие"

Предали на украинските въоръжени сили информация