Руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Лекорню за ситуацията около Запорожката атомна електроцентрала. Според руските медии министрите са отбелязали "важността на мисията на служителите на МААЕ в Запорожката АЕЦ", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според "Интерфакс" руското министерство на отбраната също е съобщило, че по време на разговора те  са обсъдили "готовност за съдействие на проверката".

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който възнамерява лично да ръководи инспекцията в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи в "Туитър", че е разговарял за ситуацията в централата с френския президент Еманюел Макрон. Според него срещата с френския лидер е била "навременна и целенасочена" и посветена на "посещението на МААЕ в Запорожката атомна електроцентрала, което ще се състои в близко бъдеще".

Росгвардия съобщи, че е задържала служители на АЕЦ "Запорожие"

Росгвардия съобщи, че е задържала служители на АЕЦ "Запорожие"

Предали на украинските въоръжени сили информация

Руски войски окупираха Запорожката АЕЦ още в началото на март. През последните седмици станцията е под постоянен обстрел, като Украйна и Русия се обвиняват взаимно за това.

МААЕ преговаря с Русия за изпращане на мисия от инспектори в атомната електроцентрала, като по-рано представители на окупационните власти в региона настояваха такова посещение да се извърши през територията, контролирана от руската армия. След телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон руският лидер Владимир Путин се изказа за възможно най-скорошна проверка на МААЕ.

Зеленски: Русия постави света на ръба на радиационна катастрофа

Зеленски: Русия постави света на ръба на радиационна катастрофа

САЩ в ООН: Русия тласка света към ръба на ядрена катастрофа, Русия създаде този риск и само Русия може да го обезвреди