Министерство на отбраната на Руската федерация заяви, че по искане на МААЕ Русия е допуснала повече от 60 чуждестранни журналисти в Запорожската АЕЦ

По данни на министерството журналисти от Франция, САЩ, Китай, Дания, Япония, Германия, Турция, Катар, ОАЕ, Южна Корея, Виетнам и други страни са пристигнали в Енергодар, за да отразят работата на мисията на МААЕ в централата.

Руското министерство направи това изявление в отговор на обвиненията на украинската страна, включително на президента Зеленски, че руснаците не са допуснали журналистите, пътуващи с мисията на МААЕ, до станцията. Според руското министерство на отбраната сред тях е имало специално обучени украински и западни журналисти, вклинени от украинска страна, което са възнамерявали да обявят връщането на ядрената централа под украински контрол. "За да се спази протоколът за сигурност на мисията, всички неупълномощени лица бяха спрени и не им беше позволено да пресекат демаркационната линия с кортежа на МААЕ", се казва в доклада.

Допуснатите журналисти са съгласувани със секретариата на МААЕ, става ясно от настоящото изявление.

"В съгласуваните списъци на мисията няма представители на украински или други медии, които трябваше да придружат кортежа от експерти на МААЕ от контролираната от Киев територия до Запорожската АЕЦ на 1 септември тази година", заявяват военните.

Екипът на МААЕ остава в района на Запорожие
Обновена

Екипът на МААЕ остава в района на Запорожие

Поне до 3 септември

Припомняме, че подготвяната в продължение на пет месеца мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна за инспекция на Запорожката АЕЦ в четвъртък миналата седмица. Централата се намира под руски контрол от началото на март месец, периодично подлагана на обстрел, за който двете страни в конфликта - Русия и Украйна - взаимно се обвиняват. Няколко пъти блокове на най-голямата ядрена централа в Европа бяха изключвани.

Не веднъж МААЕ предупреждава, че ситуацията в централата за критична.