Задържаният ръководител на управляваната от Русия АЕЦ в Украйна е освободен, каза в понеделник ръководителят на ядрения надзор на ООН, съобщава СиБиЕс.

"Приветствам освобождаването на Игор Мурашов, генерален директор на украинската Запорожка атомна електроцентрала; получих потвърждение, че Мурашов се е завърнал безопасно при семейството си", каза в Twitter Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В събота Киев призова за незабавното освобождаване на Мурашов, като осъди "незаконното му задържане".

Запорожие - най-голямото ядрено енергийно съоръжение в Европа - бе в центъра на неотдавнашното напрежение, след като Москва и Киев се обвиниха взаимно в удари върху и близо до централата, пораждайки страхове от атомна катастрофа.

Мурашов бе задържан от "руски патрул" в петък около 16.00 часа. местно време (8:00 ч. източно) на път от централата към град Енергодар, каза в изявление ръководителят на украинската ядрена агенция Енергоатом Петро Котин.

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Директорът на АЕЦ Запорожие е отвлечен

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов предупреди за ескалация

Той каза, че автомобилът на Мурашов е спрян, той е изведен от колата и "със завързани очи е откаран в неизвестна посока".

Украинското външно министерство заяви в изявление, че "осъжда най-категорично незаконното задържане".

Мурашов "носи основната и изключителна отговорност за ядрената и радиационна безопасност" на Запорожката централа, според Котин.

Атомната централа се намира в контролираната от Русия територия на украинската Запорожка област, която Русия в петък анексира заедно с три други територии в Украйна: Донецк, Луганск и Херсон.

Обстрелът около централата предизвика призиви от Киев и неговите западни съюзници за демилитаризиране на районите около ядрените съоръжения в Украйна. Русия обаче не е показала желание да изтегли своите сили от АЕЦ в Запорожие.

Мониторингов екип от ООН посети Запорожие в началото на септември, а МААЕ настоява Киев и Москва да се споразумеят да създадат зона за сигурност около централата, за да се избегнат всякакви ядрени инциденти.

Гроси каза през уикенда, че очаква да пътува до Киев и Москва тази седмица, за да обсъди въпроса, но напрежението между Русия и Украйна само нараства.

Шефът на МААЕ готов да отиде в Москва заради АЕЦ Запорожие

Шефът на МААЕ готов да отиде в Москва заради АЕЦ Запорожие

Гроси продължава усилията за установяване на зона за сигурност