С руска делегация в Истанбул се срещна днес ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, за да се обсъди безопасността на АЕЦ Запорожие, която е под руски контрол, съобщават от "Ройтерс", позовавайки се на МААЕ.

Консултациите се проведени с руска делегация, водена от генералния директор на Росатом Алексей Лихачов. Основната цел на срещата е да се обсъдят оперативните аспекти, свързани с безопасността в атомната електроцентрала в Украйна, както и със спешното създаване на зона за сигурност, за което Гроси апелира от месеци.

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

За Москва е разумно създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Русия като цяло подкрепя идеята на МААЕ

Припомняме, този уикенд мощни експлозии отново разтърсиха АЕЦ Запорожие, които бяха причина МААЕ да призове за пореден път Русия и Украйна да въведат зона за сигурност, която да предотврати възможността от ядрена катастрофа.

За обстрела на най-голямата централа в Европа през последните месеци Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Взривовете принудиха АЕЦ Запорожие да работи с резервни генератори няколко пъти.

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Запорожката АЕЦ отново е изключена от мрежата

Централата е под контрола на руските сили от март месец насам

Притесненията за сериозна авария са повишени след повтарящите се обстрели на атомната електроцентрала, които са на 500 км от мястото на най-тежката ядрена авария в света, катастрофата в Чернобил през 1986 г.