Практически всички електропроводи около Запорожката АЕЦ са разрушени, а въоръжените сили на Украйна не позволяват тяхното възстановяване, заяви пред ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Той добави, че рискът от авария в Запорожката атомна електроцентрала ще се увеличи, ако не бъде осигурено алтернативно захранване с електричество на станцията след разрушаването на електропроводите. "Първата и основна задача е да се осигури алтернативна възможност за електрозахранване на станцията, независимо от военните действия. Тази задача трябва да бъде решена до дни. В противен случай, както бяха информирани МААЕ и световната общност, при нестабилно захранване рискът от авария ще се увеличи", каза той.

Както отбеляза Лихачов, около АЕЦ е необходима зона за сигурност, нейните параметри са ясни: нито един куршум, нито една диверсионна група не трябва да се доближава до станцията. "Вярваме в това, имаме нужда от него. Параметрите му са ясни, имахме разговор за това с ръководителя на МААЕ (Рафаел) Гроси. Още веднъж искам да провъзглася принципа. Нито един куршум, нито един снаряд , нито една ракета, нито една диверсионна група да не доближава територията на станцията", каза той в отговор на въпрос за необходимостта от такава зона.

Според него Украйна едва ли ще реши сама да създаде зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, за това е необходима волята на политически ментори в Киев. "Според мен Киев едва ли ще вземе решение тук сам. Тук е необходимо тази тема да бъде дълбоко навлязла и тази идеология да бъде споделена от неговите политически ментори", каза той.

Припомняме, че Украйна също настоява за създаване на такава зона за сигурност, но и по този въпрос разговорите са в безизходица, тъй като и двете страни искат едно и също - да получат контрол върху централата, който да бъде гарантиран от другата страна. Междувременно и двете страни се обвиняват за продължаващите обстрели срещу централата. При последния обстрел бе поразена сграда, в която се съхранява отработено ядрено гориво.

Припомняме, че след анексирането от Русия на окупираната част от Запорожка област, Москва обяви и поемането на контрола върху Запорожката АЕЦ. Украйна в момента не може да има никакво влияние върху случващото се в централата, тъй като директорът и заместник-директорът на Запорожката АЕЦ след кратко задържане бяха експулсирани от руските власти на територията, контролирана от Украйна. Персоналът, останал да работи там се оплака от психологически натиск от Русия да подпише нови договори за работа с "Росатом".

Вчера след масиран обстрел от руска страна бяха изключени всички работещи и контролирани от Украйна атомни централи. Почти цялата страна остана без електричество, беше спрян тока и в половин Молдова.

Украйна: Русия използва ЗАЕЦ като военна база

Украйна: Русия използва ЗАЕЦ като военна база

Тъй като са наясно, че обектът няма да бъде атакуван