Двудневен обстрел причини големи щети на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 20 и 21 ноември. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви на 21 ноември, че няма непосредствени опасения за ядрената безопасност и сигурността и че целостта на всички шест ядрени реактора и хранилищата за отработено и свежо гориво остават незасегнати въпреки интензивния обстрел.

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в нанасянето на артилерийски удари по АЕЦ на 20 и 21 ноември.

Това пише в поредната сводка за войната в Украйна на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Руски блогър се позова на видеозапис на обстрела, направен от чеченските сили, и заяви, че изглежда обстрелът е дошъл от позиции в контролирана от Русия територия южно от АЕЦ, а не контролирана от Украйна територия на север от АЕЦ.

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Русия ограничава достъпа на МААЕ до АЕЦ Запорожие

Служителите на МААЕ ще работят само в рамките на мандата им

Ръководителят на руския ядрен оператор Росатом Алексей Лихачов предупреди за ядрена катастрофа в АЕЦ, а руските блогъри до голяма степен разшириха изявленията си и призоваха всички украински атомни електроцентрали да бъдат прехвърлени към руска експлоатация.

ISW по-рано прогнозира незаконната милитаризация на АЕЦ от руските сили.

Малко вероятно е самите артилерийски удари да проникнат през защитните елементи на ядрен реактор, но представляват по-голяма заплаха за съоръженията за съхранение на отработено ядрено гориво, от които може да изтече радиоактивен материал.

Продължаващото смесване на радиационни и ядрени аварии и постоянното обсъждане на заплахата от бедствие в АЕЦ вероятно е част от по-широка руска информационна операция, целяща да подкопае западната подкрепа за Украйна и да представи руския контрол над централата като основен за избягване на ядрена катастрофа, за да се консолидира допълнителен оперативен и административен контрол върху украинските ядрени активи и да се принудят елементи от международната общност да признаят руското анексиране на украинска територия поне косвено.

МААЕ потвърди за взривове до АЕЦ Запорожие

МААЕ потвърди за взривове до АЕЦ Запорожие

Към момента няма данни за пострадали

Руският информационен бюлетин "Комерсант" съобщи на 21 ноември, че руската Държавна дума може да обсъди законопроект преди края на 2022 г. относно регулирането на онлайн алгоритмите за "препоръка", който в крайна сметка ще позволи на правителството да изключи определени алгоритми.

Съобщава се, че законопроектът се разработва от депутата на Думата по информационната политика Антон Горелкин и ще включва регулиране на мрежите на социалните мрежи, видео споделянето, търсачките и интернет пазарите.

Комерсант отбеляза, че този законопроект ще изисква от собствениците на всички сайтове и платформи да гарантират способността на правителството да блокира напълно или частично участието на конкретни потребители. Тези разпоредби се появиха преди началото на войната през октомври 2021 г., за да бъдат конкретно насочени към западни социални мрежи като Facebook, Instagram и YouTube поради риска от "социален конфликт".

Някои руски блогъри отговориха на спекулациите относно законопроекта и отбелязаха, че такива препоръчителни алгоритми затрудняват пропагандата поради преобладаването на достъпна и персонализирана информация, налична в интернет.

Думата вероятно обмисля този законопроект в опит да се справи с неспособността на Кремъл да представя и защитава войната пред местната публика и да създаде пряко средство за противодействие както на вътрешни, така и на външни източници на онлайн несъгласие.

Руската федерална служба за държавна сигурност (ФСБ) допълнително предприе стъпки за кодифициране на контрола върху информационното пространство и подписа указ на 4 ноември, който одобри списък с военни и военно-технически дейности, които могат да бъдат използвани срещу сигурността на Руската федерация.

Както предложеният законопроект на Думата, така и указът на ФСБ показват, че руското правителство се бори да поеме контрола върху информационното пространство, тъй като то все повече е залято от критики към руската армия, които се налагат както вътрешно, така и външно. 

Украинското разузнаване съобщи, че руските специални служби планират атаки под фалшив флаг срещу критична инфраструктура на Беларус в опит, който вероятно няма да успее да окаже натиск върху беларуските военни да влязат във войната в Украйна. Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 20 ноември, че руските специални служби планират да извършат няколко терористични атаки срещу критични инфраструктурни обекти на Беларус, по-специално на беларуската атомна електроцентрала "Островец".

ГУР също съобщи, че руските специални служби ще хвърлят вината за атаките върху украински и страни-членки на НАТО, за да ускорят участието на беларуските военни във войната на Русия в Украйна.

ISW по-рано прогнозира, че влизането на Беларус във войната остава много малко вероятно поради големия вътрешен риск, който участието би представлявало за оцеляването на режима на президента на Беларус Александър Лукашенко и че Русия и Беларус подчертават двустранното си сътрудничество в областта на отбраната, за да затвърдят текуща информационна операция, която беларуските военни ще влязат във войната.

ISW: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

ISW: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

Кремъл дава свобода на военните блогъри

Украински служител призна на 21 ноември, че украинските сили провеждат военна операция на Кинбурнската коса, място, което би позволило на украинските сили да провеждат по-добре потенциални операции на левия (източен) бряг в Херсонска област. Говорителят на украинските Южни отбранителни сили Наталия Хуменюк призова да се спазва оперативното мълчание.

Хуменюк подчерта, че Кинбурнската коса е последната част от територията, която руските сили окупират в Николаевска област.

Кинбурнската коса е само на 4 километра през пролива от Очаков и позволява контрол на входа на реките Днепър и Южен Буг, както и градските пристанища Николаев и Херсон. Руските сили използваха позиции на Кинбурнската коса, за да нанесат рутинни ракетни и артилерийски удари по украински позиции в Очаков, Южна Николаевска област и други райони по контролираното от Украйна Черноморско крайбрежие.

Кинбурнската коса също е извън 25-километровия обхват на 152-милиметрова артилерия, която руските сили са натрупали на левия (източен) бряг на река Днепър в Херсонска област. Контролът над Кинбурнската коса би позволил на украинските сили да облекчат руските удари по контролираното от Украйна крайбрежие на Черно море, да увеличат военноморската активност в района и да проведат потенциални операции за преминаване на левия (източен) бряг в Херсонска област под значително по-малко руска артилерия при пресичане на река Днепър.

Видеото от 18 ноември, на което руски войник, който открива огън по група украински военнослужещи, докато руските войски се предават, послужи като катализатор за по-нататъшно разделение между Кремъл и видни гласове в руското информационно пространство. 

Русия обвинява украинските сили за екзекуция на военнопленници

Русия обвинява украинските сили за екзекуция на военнопленници

Автентичността на видеото все още не е потвърдена, а самата стрелба не е заснета на видеата

Докато руски официални лица отговориха на видеото, като категорично обвиниха Украйна във военни престъпления и призоваха за разследване на самоличността на украинските войници, няколко руски блогъри се възползваха, за да критикуват руските военни и мобилизационни практики.

Друга важна тема са продължаващите проблеми с мобилизацията. 

Руските власти продължават усилията си за потискане на протестите и дезертьорството на мобилизирания персонал. Украински и руски източници съобщиха видеозаписи на 20 ноември, на които руската военна полиция арестува двама мобилизирани мъже преди техните връстници в Белгородска област за откажат да изпълнят заповедите да напуснат зоната на бойните действия.

Руски източник съобщи, че мобилизираните от Ярославска област, са отказали да присъстват на учения поради недоволство от командването им.

Руски източник съобщи, че руските сили са задържали член на 138-ма отделна гвардейска мотострелкова бригада от 6-та общовойскова армия на Западния военен окръг след появили се съобщения за неадекватна подготовка и лоши условия в бригадата.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили изграждат допълнителни контролно-пропускателни пунктове за идентифициране и задържане на дезертьори в Луганска област.

Независимата руска медия ASTRA разказа историята на мобилизиран мъж, когото руските власти държат в мазе в Донецка област и заплашват с екзекуция, защото отказал да се бие.

ISW по-рано съобщи за множество клетки за задържане, разпръснати из Донецка и Луганска области за руски дезертьори.

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Той все пак уточни, че не може да говори от името на МО

Роднини на мобилизирания персонал и активисти продължават да представят въпроси относно частичната мобилизация пред руски официални лица. Независимата руска медия СОТА съобщи, че роднини на мобилизирани военнослужещи от Сиктивкар, Република Коми, са се срещнали с властите, за да обсъдят лошите условия на фронта и че властите са отговорили на семействата, като са ги помолили да спрат да задават "кални въпроси", които може да се подхващат от западните медии.

Множество източници съобщиха, че роднини на мобилизирани на възраст над 50 години са записали обръщение към руския президент Владимир Путин с молба за връщането им у дома, тъй като мобилизацията за тази възразтова група важи само за висши офицери.

Руски източник съобщи, че роднини на мобилизирани служители от Татарстан се оплакват, че регионалните войници са изпратени на фронтовата линия без подходящо обучение.

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Той все пак уточни, че не може да говори от името на МО

SOTA съобщи, че Съветът на майките и съпругите на военнослужещите в Москва е провел пресконференция, на която е поискал нормални условия за обучение на мобилизирания персонал и е поискал от властите да се справят с проблемите на снабдяването и командването.

Базираната в Латвия независима рускоезична медия Meduza съобщи, че властите са задържали активистката на партията "Яблоко" Мария Волох на антивоенен митинг в Москва на 21 ноември. Тя е изправена пред обвинения за дискредитиране на руските сили.

Руските служители продължават усилията за мобилизация в окупираните територии в Украйна и Руската федерация. Украинският генерален щаб съобщи на 21 ноември, че руски служители прилагат тайни мобилизационни мерки в окупирания от Русия Крим, за да се справят с неизпълнението на мобилизационните цели.

Председателят на Меджлиса на кримските татари Рефат Чубаро съобщи, че руските сили въз основа на списъци за набор, руските сили извършват тотално прочистване на кримски татари, родени между 1995-2004 г. Трябва да се отбележи, че Русия исторически силно е маргинализирала общността на кримските татари и следователно е вероятно да се сблъска с твърда съпротива при мобилизирането на татарски мъже.

Руски източници съобщиха също, че в Архангелск, Архангелска област, властите раздават заповеди за мобилизация и че мъжете се мобилизират в Омска област.

Окупационни служители на Луганската народна република (ЛНР) публикуваха видеозапис на 21 ноември, призовавайки отговарящите на условията жители да се присъединят към 2-ри армейски корпус на ЛНР.

Руски източници съобщиха, че Александър Сапожников, кмет на Чита, Забайкалски край, е подал оставка и е обявил решението си да отиде в зоната на бойните действия в Украйна като парашутист.

Руските окупационни служители и сили продължиха да засилват мерките за филтриране в окупираните от Русия територии в Украйна на 20 и 21 ноември. Украинският генерален щаб съобщи на 21 ноември, че руските окупационни служители насилствено преместват жителите на Биловодск, Луганска област, в град Луганск.

Украинският съпротивителен център съобщи на 20 ноември, че руските сили са транспортирали 500 окупационни служители и техните семейства от окупирани селища в Херсонска и Запорожка области до контролирания от Русия Севастопол, Крим. Украинският център за съпротива също така заяви на 20 ноември, че руските сили са транспортирали 50 руски граждани, служещи в окупационните администрации, в Скадовск, Херсонска област.

Руските власти продължават усилията си да депортират деца от окупираните райони на Украйна в Русия. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви на 20 ноември, че окупационните служители са изпратили украински деца от Кировск, Первомайск и Алчевск, Луганска област, в Сочи, Краснодарски край.

Пасечник също заяви на 20 ноември, че неговата администрация продължава да изпраща семействата на загиналите руски военнослужещи под прикритието на "почивка и рехабилитация" в различни райони на Руската федерация.

Руските сили и окупационни служители продължиха да застрашават жителите на окупираните територии и да ги подлагат на принудителни мерки на 20-21 ноември. Центърът за украинска съпротива съобщи на 21 ноември, че украинските партизани съобщават, че руските сили превземат частни домове в окупираните територии под претекст за национализация и отбеляза, че руските окупационни служители формират "нотариални райони" във временно окупираните територии за регистриране и дерегистриране на украинска собственост, по-специално за легализиране на кражбата на украинска собственост.

Украинската съпротива съобщи на 20-21 ноември, че руските сили продължават да разполагат военно оборудване и в болници, жилищни сгради и задните дворове на частни домове и учебни заведения.