Руското министерство на отбраната отправя сериозни обвинения към Украйна. Според министерството Украйна е екзекутирала повече от десет руски военнопленници. Обвиненията се основават на видеоклип от Макеевка, Луганска област, публикуван в канали в Telegram, който според руската страна показва стрелба по невъоръжени руски военнослужещи, които се предават.

Досега Украйна не е коментирала обвиненията, но страната заяви, че ще разследва всички предполагаеми злоупотреби.

Автентичността на видеото все още не е потвърдена, а самата стрелба не е заснета на видеата.

Освен Министерството на отбраната, което нарече инцидента "клане", обвинения срещу украинските военни отправиха Министерството на външните работи, Президентският съвет по правата на човека, руският омбудсман и Следственият комитет. Те заявиха, че са се обърнали към многобройни международни организации с молба да разследват предполагаемата екзекуция на военнопленници.

Екипът на BBC Reality Check след проучване на видеоматериалите пише, че не е възможно да се потвърдят твърденията на Русия само въз основа на видеото и проследява случая:

В събота, 13 ноември, в проукраински уебсайтове се появиха кадри от дрон, на които се виждат тела на хора в руски униформи. Украински източници твърдят, че те са били убити от минометен огън. Видеото стана част и от видеоклип на украинското министерство на отбраната за боевете край Макеевка от предния ден - 12 ноември.

На 17 ноември се появява втор видеоклип, заснет на същото място, но от позиция на земята, което е видно от много стационарни знаци. Предполага се, че кадрите са заснети от украински войници директно от мястото на инцидента. Във второто видео се вижда как те са в двора на ферма и нареждат на руските войници, които са се скрили в плевнята, да излязат, хора в руски униформи излизат един по един и лягат на земята в отговор на изречени искания на украински език.

Те насочват оръжията си към излезлите войници и питат кой от тях е офицер и дали всички са напуснали сградата. След това се вижда как военен в по-тъмна униформа, но без отличителни знаци, се появява зад ъгъла и сякаш открива огън, докато останалите руски затворници лежат на земята.

След това камерата пада на земята и се чува изстрел.

Във видеото не може да се различи по кого стреля, на чия страна се бие и какво се случва след това.

Моментът на убийството на предаващите се руски войници не е заснет на видеото, но по-важното е, че и в двата видеоклипа позите, в които лежат войниците - както преди, така и след смъртта им - са едни и същи.

Какво ще се случи с украинските военнопленници в Русия?

Какво ще се случи с украинските военнопленници в Русия?

Повече от 6000 украински войници са военнопленници

Проруските медии твърдят, че членове на украинската 80-та въздушнодесантна бригада са извършили извънсъдебна екзекуция на руските войници.

"Военните следствени органи на Следствения комитет на Руската федерация са образували наказателно дело по отношение на представители на украинските въоръжени формирования на основание на престъпление, предвидени в параграфите. "а", "б" и "ж", част 2 от член 105 (убийство на две или повече лица, извършено от група лица във връзка с изпълнение на служебните им задължения), както и част 1 от член 356 от Наказателния кодекс (малтретиране на военнопленници, използване на забранени средства и методи във въоръжен конфликт)", се казва в изявление на руския Следствен комитет в канала му в Telegram.

От Следствения комитет съобщават и че в момента военните следователи предприемат мерки за установяване на лицата, които са направили жестокото видео.

Убийството или раняването на боец, който е сложил оръжие и се е предал, е военно престъпление. Фалшивата капитулация обаче също е в разрез с правилата за водене на война, пише BBC.

Тази седмица Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека публикува доклад за условията на военнопленниците по време на войната в Украйна.

ООН: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

ООН: И Русия, и Украйна изтезават военнопленници

Русия е извършвала изтезанията "сравнително систематично"

При изготвянето на доклада служители на ООН интервюират 159 украинци, които са били в руски плен, и 175 руснаци, които са се завърнали от украински плен. Авторите на доклада твърдят, че и двете страни са използвали мъчения, но малтретирането в руски плен е било системно.