Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) заяви във вторник, че както Русия, така и Украйна са изтезавали военнопленници по време на почти деветмесечния конфликт, цитирайки примери, включително използването на електрошок и насилствено разсъбличане, предава Ройтерс.

Базираният в Украйна мониторингов екип на ООН основава своите констатации на разговори с повече от 100 военнопленници от всяка страна в конфликта от април насам. Разговорите с украински военнопленници са проведени след освобождаването им, тъй като Русия не е предоставила достъп до местата за задържане, се казва в съобщението.

Матилда Богнер, ръководител на мисията за наблюдение, каза на брифинг в Женева, че "по-голямата част" от украинските военнопленници, с които са разговаряли, съобщават за изтезания и малтретиране. Тя даде примери с нападения с кучета, симулирани екзекуции, използване на електрошокови устройства и сексуално насилие.

Богнер, която е една от провеждащите разговори с военнопленници, говори с журналисти чрез видеовръзка от Украйна, и каза, че отношението е имало за цел да ги сплаши и унижи.

Руското министерство на отбраната не е отговорило веднага на изпратено по имейл искане за коментар. Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отрича изтезания или други форми на малтретиране на военнопленници.

От украинска страна Богнер съобщи за "достоверни твърдения" за бързи екзекуции на руски затворници, отбелязвайки, че все още не е отбелязан напредък в разследванията на украинските власти по тези случаи.

Други руски военнопленници съобщават за лоши и унизителни условия на транспорт и за това, че са били "натъпкани" в камиони или микробуси голи, с ръце, вързани на гърба. Екипът на ООН заяви, че също е документирал случаи на така наречените "побои за добре дошъл" в наказателна колония.

Министерството на външните работи на Украйна също не е отговорили веднага на изпратено по имейл искане за коментар. По-рано Киев заяви, че проверява цялата информация относно отношението към военнопленниците и ще разследва всички нарушения и ще предприеме подходящи правни действия.

Помолена да сравни мащаба на злоупотребите от двете страни, Богнер каза, че малтретирането на украински затворници от руснаци е "сравнително систематично", докато тя каза, че "не е систематично" украинската страна да малтретира руски войници.

Повечето от злоупотребите от страна на Киев срещу руски военнопленници са били ограничени до три центъра за задържане, като добави, че те са били по-чести по време на началната фаза на инвазията.

Екипът от наблюдатели планира да посети районите около Херсон, градът, от който Русия се оттегли миналата седмица, за да търси допълнителни доказателства за нарушения на правата на човека сред населението.

Наблюдателите на ООН вече са документирали бързи екзекуции и между 70-80 случая на насилствени изчезвания и произволни задържания в района, каза тя.

Поредна размяна на пленници между Украйна и Русия

Поредна размяна на пленници между Украйна и Русия

В Украйна се връщат 45 бойци