Четиридесет и пет украински войници бяха освободени при обмен на пленници с Русия и телата на двама убити украински войници също бяха репатрирани, каза в петък ръководителят на кабинета на украинския президент Андрей Ермак, цитиран от Ройтерс.

То не даде подробности за броя руснаците, освободени при размяната. Той публикува видеозапис на група войници, седнали в задната част на превозно средство.

Последната размяна на военнопленници се състоя на 3 ноември, когато бяха разменени по 107 войници от двете страни.

В края на октомври отново бяха разменени военнопленници между ДНР и Украйна по формулата 50 на 50.

Седмица по-рано 110 души бяха върнати в съответната си родина.

На 22 септември Пушилин отново съобщи за голям обмен на военнопленници с Киев. Като част от размяната бяха освободени 55 руски и проруски войници, както и украинският политик Виктор Медведчук. 215 души бяха предадени на Киев, включително представители на украинските батальони, които Москва нарича "националистически". Тогава бяха освободени и чуждестранни бойци, включтелно осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецк. За освобождаването им се твърди, че е изиграл роля престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман и руския бизнесмен Роман Абрамович, който ги е извел с личния си самолет.