На 20 септември се проведе най-мащабната размяна на военнопленници между Русия и Украйна, включително няколко британци, воювали на страната на Украйна, припомня Руската служба на Би Би Си.

При размяната те са били качени на луксозен частен самолет. Един от освободените военнопленници, Джон Хардинг, каза пред репортери, че Роман Абрамович ги е посрещнал на борда. "Шон каза: "Ти наистина приличаш на Роман Абрамович", а той отговори: "Това е, защото аз съм той", цитира думите на британеца вестник "Сън".

Олигархът е подарил на всеки от освободените британци айфон, за да могат да се свържат с близките си, и ги е нахранил с пържоли на борда на частния самолет на път за Саудитска Арабия.

Абрамович е изиграл ключова роля, заедно със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, в преговорите за размяна на пленници.

Сред освободените са Ейдън Аслин, Шон Пинър, Андрю Хил, Дилън Хийли и Джон Хардинг, към които се присъединиха още петима чуждестранни войници. Аслин и Пинер бяха осъдени на смърт от съд в непризнатата ДНР, а срещу другите британци се очакваше да започне дело.

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

Изявленията за размяната 55 за 215 идват в пъвия ден на мобилизацията