В понеделник в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) ще започне процес срещу още петима чужденци, воювали на страната на Украйна и пленени от руската армия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Пред съда ще бъдат изправени британците Дилън Хийли, Джон Хардинг и Андрю Хил, и гражданите на Швеция и Хърватия Матиас Густавсон и Векослав Пребег.

Те ще бъдат съдени за наемничество. Процесът ще се проведе при закрити врата, според източници в т.нар. ДНР.

Русия, както и проруските власти в Донецка и Луганска област, в повечето случаи не признават чужденците, воюващи на страната на Украйна, като бойци, а ги смятат за наемници.

Бойците, за разлика от наемниците, се считат за военнопленници и към тях се предвижда спазване на статута им в съответствие с международните конвенции.

Не е известно как точно е формулирано обвинението срещу петима бойци, но по аналогия с неотдавнашния подобен процес срещу двама британци и един мароканец може да се предположи, че те са обвинени в незаконно участие във войната по член от Наказателния кодекс на т. нар. ДНР относно "Насилствено завземане или насилствено задържане на властта".

Първият процес срещу чужденци през юни тази година завърши с три смъртни присъди. Мнозина се опасяват, че новият процес ще доведе до същия резултат.

Припомняме, че в непризнатата ДНР няма мораториум върху смъртното наказание.

Въпросът за възможна размяна на чуждестранни наемници, осъдени на смърт в самопровъзгласилата се ДНР, на този етап не се обсъжда, заяви на 30 юни лидера на донецките сепаратисти Денис Пушилин в ефира на телевизия "Россия-24".

Пушилин отбеляза тогава също, че представители на страните, чиито граждани са заловените наемници, не са се обръщали към ръководството на непризнатата ДНР.

Украйна зове Русия за хуманно отношение и към чуждестранните бойци в неин плен

Украйна зове Русия за хуманно отношение и към чуждестранните бойци в неин плен

Тя обвини Москва в използването на украинските военнопленници за политически цели