Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин подписа указ за изменение на Наказателния кодекс на "републиката", с който отпада мораториумът върху изпълнението на смъртните присъди, предава ТАСС.

"Днес влезе в сила законът на Донецката народна република "За изменение на член 202 от Наказателния кодекс на Донецката народна република". Мораториумът върху изпълнението на смъртните присъди е отменен", се казва в информацията.

Както обясни по-рано Елена Шишкина, председател на комисията по наказателно и административно законодателство на т. нар "Народния съвет на ДНР", законът обезсилва алинея 9 от член 202 от Наказателния кодекс. Тази алинея гласи, че разпоредбите на кодекса за изпълнение на смъртното наказание влизат в сила на 1 януари 2025 г.

На 9 юни съдът на т. нар. ДНР осъди на смърт британските граждани Шон Пинър и Ейдън Аслин, както и мароканеца Брахим Саадун по обвинения в участие във военните действия като част от украинските въоръжени формирования като наемници. Взети са в плен в Донбас. Освен това на 1 юли властите на т.нар, ДНР повдигнаха обвинения на още двама военни от Обединеното кралство, също обявени за "наемници".

Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на британците в ДНР

Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на британците в ДНР

Москва трябва да осигури подходящи условия за задържането им

Въпросът за възможна размяна на чуждестранни наемници, осъдени на смърт в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), на този етап не се обсъжда, заяви на 30 юни Денис Пушилин в ефира на телевизия "Россия-24".

"На този етап този въпрос дори не се обсъжда", отговори Пушилин на въпрос за възможността за размяна на осъдени на смърт наемници.

Пушилин отбеляза също, че представители на страните, чиито граждани са заловените наемници, не са се обръщали към ръководството на непризнатата ДНР.

Мароканец обжалва смъртната си присъда от ДНР

Мароканец обжалва смъртната си присъда от ДНР

Няколко чужденци наемници в Украйна бяха осъдени от проруските сепаратисти