Върховният съд на Донецката народна република (ДНР) е получил касационна жалба от адвоката на осъдения на смърт в ДНР наемник от Мароко Брахим Саадун за промяна на наказанието му. Това съобщи ТАСС в петък.

Първа касационна жалба подаде Юлия Церковникова, адвокат на британския гражданин Шон Пинър, който също беше осъден на смърт за участие във военните действия като част от украинските въоръжени формирования като наемник.

Присъдата беше обжалвана с искане за смекчаване на присъдата му до доживотен затвор. Тогава съдът уточни, че касацията ще бъде разгледана не по-късно от два месеца от деня, в който делото бъде изпратено до инстанцията на Върховния съд на ДНР.

Адвокатът на друг осъден наемник Ейдън Аслин Павел Косован уточни по-рано пред ТАСС, че той все още не е подал жалба.

Пушилин: ДНР не обсъжда размяна на осъдени на смърт наемници

Пушилин: ДНР не обсъжда размяна на осъдени на смърт наемници

Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на чужденците

На 9 юни съдът на ДНР осъди Пинър, Аслин и Саадун на смърт по обвинения в участие във военни действия като част от украински въоръжени групи като наемници. Взети са в плен в Донбас.

Главната прокуратура на ДНР съобщи, че получените показания са позволили да се установи участието им в извършването на престъпления по част 2 на чл. 34 от Наказателния кодекс на ДНР ("Извършване на престъпления от група лица"), чл. 323 от Наказателния кодекс на ДНР ("Насилствено завземане на властта или насилствено задържане на властта") и чл. 430 от Наказателния кодекс на ДНР ("Наемничество").

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че въпросът за възможна размяна на чуждестранни наемници, осъдени на смърт в Донецката народна република (ДНР), на този етап не се обсъжда. Това съобщи ръководителят на ДНР Денис Пушилин.

Пушилин отбеляза също, че представители на страните, чиито граждани са заловените наемници, не са кандидатствали в ръководството на ДНР.

Европейският съд по правата на човека съобщи, че е издал заповед на Русия да гарантира, че смъртното наказание не е изпълнено срещу двамата британци, заловени при сраженията в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров също потвърди, че двамата британци и мароканецът Брахим Саадун са извършили престъпления на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

ЕСПЧ посочва, че е издал заповед за временни мерки, като е разпоредил на Русия, че "трябва да гарантира, че смъртното наказание, наложено на жалбоподателите, не е изпълнено; да осигури подходящи условия за тяхното задържане; и да им осигури всякаква необходима медицинска помощ и лекарства".

Семействата на мъжете отричат ​​двамата, които са се сражавали на страната на украинските въоръжени сили, да са били наемници.

До момента Великобритания отказа публично да повдигне въпроса пред властите в ДНР, чиято независимост се признава единствено от Русия, и вместо това заяви, че се надява Киев да осигури освобождаването на мъжете.

Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на британците в ДНР

Съдът в Страсбург задължи Русия да не позволява екзекуцията на британците в ДНР

Москва трябва да осигури подходящи условия за задържането им