Вестник Washington Post публикува статия, която разкрива, че руският президент Владимир Путин лично е настоял на последната размяна на военнопленници, която бе извършена между Русия и Украйна. Washington Post се позовава на собствени източници - американски и украински официални лица, които остават анонимни, а статията резюмира руската редакция на BBC.

Путин не се е вслушал в предупреждението на ФСБ - Федералната служба за сигурност на Руската федерация, че размяната на 215 затворници, включително 10 чужденци и петима командири, които се предадоха в "Азовстал", срещу Виктор Медведчук и 55 руснаци от украински плен ще предизвика негативна реакция дори и сред поддръжниците на руския президент.

Такава реакция имаше реално в руското обществено пространство.

"Показателно е, че Путин реши да замени своя подръжник и една от дългогодишните си марионетки в Украйна, Медведчук, с героите от Мариупол. Много хора в Украйна се радваха, че са върнали у дома доблестните воини, докато в Москва много хора бяха отвратени, че са видели какво наистина е важно за Путин", казва източник пред вестника.

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

Изявленията за размяната 55 за 215 идват в пъвия ден на мобилизацията

В статията се разкрива също, че Роман Абрамович и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман са посредничили в преговорите. И за двамата основният мотив е да подобрят отношенията си със западните страни, твърдят източниците на вестника.