Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин съобщи, че се извършва обмен на пленници с Украйна по формулата 110 за 110, предава ТАСС.

"Днес се извършва размяна по формулата 110 на 110. Даваме на Киев предимно жени. От подземията на украинския режим връщаме у дома 80 цивилни моряци, които бяха взети като заложници. Също така и 30 военнослужещи от ДНР, ЛНР и други региони на Руската федерация получават свобода", написа той в канала си в "Телеграм".

На 22 септември Пушилин съобщи също за голям обмен на военнопленници с Киев. Като част от размяната бяха освободени 55 руски и проруски войници, както и украинският политик Виктор Медведчук. 215 души бяха предадени на Киев, включително представители на украинските батальони, които Москва нарича "националистически". Тогава бяха освободени и чуждестранни бойци, включтелно осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецк. За освобождаването им се твърди, че изиграл роля престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман и руския бизнесмен Роман Абрамович, който ги е извел с лични си самолет.

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

"Животът на децата ни е на първо място" - колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

Изявленията за размяната 55 за 215 идват в пъвия ден на мобилизацията

По-късно стана ясно, че общо 108 украинки са били освободени от руски плен.

Съответното изявление направи ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Eрмак в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Днес беше извършена поредната мащабна размяна на затворници. Особено емоционално и наистина специално - освободихме от плен 108 жени. Това беше първият обмен само за жени. Майки и дъщери, чиито роднини ги чакаха, бяха държани в плен. Тридесет и седем от евакуираните от стоманодобивния комбинат Азовстал, 11 офицери, 85 редници и сержанти", пише Eрмак.

По думите му сред тях има 35 украински защитници от Въоръжените сили на Украйна, 32 - от Военноморските сили, 12 - от Войските на териториалната отбрана, осем - от Националната гвардия на Украйна (включително две от полк "Азов"), петима - от украинската държавна специална транспортна служба, четирима - от украинската държавна гранична служба и 12 цивилни.

Според Eрмак, някои жени са били незаконно задържани в някои райони на Донецка и Луганска област и затворени много преди да започне руската пълномащабна инвазия.

"Хората са били в затвора от 2019 г. в псевдорепубликите за изключително проукраинска позиция, изразяваща се в доставка на хуманитарна помощ за деца сираци, изфабрикуван "шпионаж" и "тероризъм", добави Eрмак.

Освободените от руски плен ще преминат медицински преглед и рехабилитация.