Саудитското външно министерство заяви, че Русия е освободила 10 чуждестранни военнопленници, задържани в Украйна. Това е станал с посредничеството на престолонаследника Мохамед бин Салман, разкри "Гардиън".

Освободените пленници са американски, британски, хърватски, марокански и шведски граждани, се казва в изявление на саудитско външно министерство. Оттам уточняват, че самолетът, превозващ пленниците, е кацнал в кралството. 

Поредна размяна на пленници между Русия и Украйна

Поредна размяна на пленници между Русия и Украйна

Русия е предала 41 души, включително 28 военни

Русия е освободила американските граждани Александър Друке, на 39 г., и Анди Тай Нгок Хуин, на 27 г., в рамките на размяна на затворници, съобщи представител на семейството пред Ройтерс.

Двамата са от Алабама. Те бяха заловени през месец юни по време на сражения в Източна Украйна. Смяташе се, че те са първите американски граждани, за които е потвърдено, че са пленени от силите на Русия, когато бяха обявени за изчезнали в средата на юни.

Освобождаването на британеца Ейдън Аслин "слага край на месеците на мъчителна несигурност" за семейството му.

Тъй като отново са обединени като семейство, те най-накрая могат да бъдат спокойни.

Дженрик добави, че е "дълбоко благодарен" за работата, предприета от украинското правителство, саудитския престолонаследник, както и от британския министър-председател Лиз Тръс и външния министър Джеймс Клевърли за приключването на "ужасяващото" изпитание.

Британският премиер Лиз Тръс потвърди, че петима британци, пленени в Украйна, са освободени.

Ейдън Аслин е британско-украински произход. Той е бивш болногледач от Нотингамшир. Ейдън Аслин е служил и като украински морски пехотинец. Ейдън Аслин попадна в плен през месец април в обсадения град Мариупол.

През юни той беше осъден на смърт от руски марионетен съд в Източна Украйна по обвинения за "наемническа дейност" и "тероризъм". Процесът се състоя в самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР).