Руските ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна са причинили мащабно прекъсване на електрозахранването в Молдова, каза вицепремиерът на Молдова Андрей Спъну, цитиран от Ройтерс.

"Мащабно прекъсване на тока в Молдова след днешната руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна", написа в "Туитър" Спъну, който също е министър на инфраструктурата.

"Молделектрика" работи за повторно свързване на повече от 50% от страната към електричество, съобщи той.

Много медии в страната, включително националната агенция "Молдпрес" не работеха поради липса на електрозахранване.

Около 15:35 ч. захранването в столицата Кишинев е възстановено, според журналист на Ройтерс.

Прекъсвания на електричеството бяха съобщени и в Приднестровието, се казва в изявление на местното вътрешно министерство. По-късно е възстановено захранването в Тираспол, столицата на региона.

В резултат на руските удари е изключена аварийно Хмелницката АЕЦ, която се намира в Западна Украйна. Вчера са били изключени три блока от Южноукраинската АЕЦ, разположена на река Южни Буг в Николаевска област.

Това не е първия път, когато Молдова бива тежко засегната от руските удари по украинската енергийна система. На 15 ноември се получи почти аналогична ситуация. Молдова е изключително зависима от украинската енергийна система. В страната има само една ТЕЦ, която се намира в непризнатата Приднестровска молдовска република - проруско сепаратистко образувание, формирано в началото на 90-те години.

Френският президент Еманюел Макрон обяви допълнителен пакет от международна помощ на стойност над 100 милиона евро за Молдова.

Той заяви, че голяма част от тази помощ ще трябва да бъде насочена към подпомагане на Молдова да се справи с енергийна криза, причинена от руската инвазия в Украйна.

Във вторник "Газпром" обвини Украйна, че "задържа" обеми от газа, предназначен за Молдова. Директорът по взаимодействие с държавни органи и международни организации на оператора на газопреносната система (ГТС) на Украйна Олга Биелкова обвини във вторник "Газпром" в "грубо манипулиране" на факти във връзка с доставките на природен газ за Молдова, за да оправдае своите планове да ограничи обема на доставките на газ за европейските страни.

Биелкова коментира, че "Газпром" умишлено тълкува "въвеждането на типични европейски бизнес правила за работа в междудържавни точки за свързване" като нарушение на договорните задължения и го използва за политически цели. Под това тя има предвид виртуалния реверс от Молдова към Украйна, за който днес говори Спъну. Той уточни, че по този начин Молдова съхранява газ в газопреносните системи на съседни страни.

Украйна: Русия шантажира с газа, защото губи на бойното поле

Украйна: Русия шантажира с газа, защото губи на бойното поле

Москва целяла да засили политическия натиск върху Молдова