В резултат на днешния масиран ракетен удар по украинския енергиен сектор е възникнала критична ситуация, съобщи заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко, цитиран от Би Би Си.

"Руските терористи извършиха поредната планирана атака срещу обекти на енергийната инфраструктура. Ситуацията е критична", пише Тимошенко.

Според него повечето от ударите са били в централната и северната част на Украйна.

"Ситуацията в столицата е изключително тежка, въвеждат се специални графици за аварийно спиране на тока. "Укренерго" е принудена да започне аварийни прекъсвания на електрозахранването, за да балансира електроенергийната система и да избегне повреда на оборудването", каза Тимошенко.

Днешният руски ракетен удар по Украйна може би е бил най-мащабният в хода на войната, пише руската редакция на BBC, която се позавава на украински издания.

Руснаците са изстреляли около 100 ракети.

"Те надминаха тези от 10 октомври, когато бяха изстреляни 84 ракети", е заявил говорителят на украинските военновъздушни сили. На 10 октомври Русия започна масирана ударна кампания за унищожаване на гражданската енергийна инфраструктура на Украйна.

Русия унищожи над 1/3 от енергийния сектор на Украйна, алармира Зеленски

Русия унищожи над 1/3 от енергийния сектор на Украйна, алармира Зеленски

Киев недоволен, че още не е получил нищо от договорения възстановителен пакет за $17 млрд.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко нарече днешния обстрел на украинската енергийна система най-масираният от началото на войната. Той допълни, че удари има както по производствените съоръжения, така и по електропреносната система, поради коетона много места електриеството е спряно.

Частично без ток са Лвов, Ровно, Житомир, Хмелницки, Одеса, Харков и други градове.

Според Галущенко тази атака може да засегне не само енергийната система на Украйна, но и енергийните системи на съседните страни.

В Молдова на много места токът е спрял, написа вицепремиерът на Молдова Андрей Спину. Това се потвърждава и от потребители на социалните мрежи от Молдова.

Една от електропреносните мрежи на Молдова беше автоматично изключена, което доведе до масови прекъсвания на тока в цялата страна.

Режим на тока в Украйна

Режим на тока в Украйна

Причината са руските удари срещу електроцентрали