Руските ракети и иранските дронове са унищожили повече от 1/3 от енергийния сектор на Украйна. Това заяви президентът Володимир Зеленски на Международната експертна конференция за възстановяването на Украйна в Берлин, съобщава "Ройтерс".

Украинският лидер се включи чрез видеовръзка и подчерта, че Украйна все още не е получила "нито стотинка" от договорения възстановителен пакет на обща стойност 17 милиарда щатски долара.

"Русия унищожава всичко, за да ни е по-трудно да изкараме зимата", изтъкна той на конференцията, на която присъстваха германският канцлер Олаф Шолц, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и други високопоставени политици и служители.

Зеленски призова международната общност да покрие очаквания бюджетен дефицит от 38 милиарда долара през следващата година за неговата страна.

Шолц разчете отчаянието на Русия в атаките с дронове срещу Украйна

Шолц разчете отчаянието на Русия в атаките с дронове срещу Украйна

Германският канцлер отчита нова ниска точка във войната на Москва

Светът не трябва да губи време, а да помогне на украинците да възстановят страната си възможно най-скоро. Това заяви от своя страна председателят на ЕК.

Тя добави, че Съюзът е готов да координира мерките за възстановяване и призова за създаването на международна координационна платформа, за предпочитане преди края на годината или в началото на 2023 г.

"Нямаме време за губене, мащабът на разрушенията е потресаващ. Световната банка изчислява цената на щетите на 350 милиарда евро ", посочи Фон дер Лайен.

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че продължителните атаки с дронове на Русия са нова ниска точка във войната ѝ срещу Украйна, но също така са знак за отчаянието на Москва. 

Ограничават подаването на ток в 8 украински области

Ограничават подаването на ток в 8 украински области

След атаките от тази нощ и сутринта