"Укренерго", украинския електроснабдителна компания и оператор, ограничава подаването на електроенергия към Киев и четири региона. Това се съобщава тази сутрин, събота. Ограниченията се отнасят за регионите Киев, Чернигов, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска

Първоначално бе съобщено, че тази сутрин потреблението на електроенергия в областите Киев, Чернигов, Черкаска и Житомир отново се е повишило критично. "Поради това диспечерският център на "Укренерго" беше принуден да издаде заповед за временно ограничаване на потреблението в тези региони".

Ограниченията се дължат на факта, че от 10 октомври Русия нанася удари с ракети и дронове по съоръжения на украинската енергийна система. От доклада на "Укренерго" не става ясно дали ограниченията от тази сутрин са пряко свързани с атаките от тази нощ и сутринта, въпреки че регионите съвпадат.

На фейсбук страницата си обаче "Укренерго" посочва, че днес руснаците са нанесли поредната ракетна атака по енергийни обекти на основните мрежи в западните райони на Украйна.

Украйна съобщава за руски ракетен удар по топлоцентрала

Украйна съобщава за руски ракетен удар по топлоцентрала

Горял е пожар, който вече е потушен

Мащабът на щетите е последователен или може да надмине последствията от атаката на 10-12 октомври.

Ремонтните бригади на НЕК "Укренерго" ще започнат възстановяване и моментално екипите започват работа по елиминиране на последиците.

Операторът призовава Киев, Чернигов, Черкаска, Житомирска, Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска да се намали натоварването на мрежата и да се избегне повторение на катастрофална ситуация.

"Молим потребителите да използват електроенергията пестеливо през целия ден и особено в пиковите часове на консумация - от 6:00 до 11:00 и от 17:00 до 23:00."

Моля, не използвайте електроуреди, изключете ненужното осветление, отложете прането за нощни часове. Подобни мерки дават възможност на нашите специалисти да стабилизират ситуацията възможно най-скоро и да извършат необходимата възстановителна работа, призовава операторът.

Руски обстрел по шест централни и западни райони на Украйна

Руски обстрел по шест централни и западни райони на Украйна

Руската армия се подготвя за улични боеве в Херсон