Руската армия нанася удари по Украйна, докладва се за експлозии в шест централни и западни региона - в Черкаски, Хмелницки, Киевски, Хмелницки, Ривненски и Виницки райони.

Ударите са започнали тази нощ и продължават и сутринта.

Ръководителят на областната администрация на Черкаси Игор Табурец съобщава, че регионът е бил под обстрел през нощта. Официалният представител не уточнява къде точно е бил ударен, но според руската редакция на BBC ударът е станал близо до град Смела. От района идват съобщения в социалните мрежи за забелязан голям пожар.

Сутринта в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога.

Ръководителите на Хмелницкия и Киевския регион съобщават, че въздушната отбрана е в действие. Светлините в град Хмелницки са изгасени.

Експлозии се чуват и в района на Ровно, където също има проблеми с електрозахранването. Журналисти публикуват снимки на пожарите след удара в област Виница.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава тази сутрин, че руските окупатори се подготвят за улични сражения в Херсон.

"Според наличната информация град Херсон е бил напуснат от значителна част от населението. Останалите в града руски окупатори се преобличат в цивилни дрехи и се настаняват в помещения, които са оставили. Противникът подготвя Херсон за улични сражения", отбелязва Генералният щаб.

Освен това, според доклада, от вчера руските окупационни власти предприемат мерки за освобождаване на помещенията на болницата в Каховка от пациенти и медицински персонал.

ISW: Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна

ISW: Руското изтегляне от западната част на Херсонска област започна

Остава тревожна ситуацията около Каховка

Анализаторите от Американския институт за военни изследвания (ISW) предупредиха тази сутрин, че руските власти вероятно създават информационни условия, за да оправдаят планираното отстъпление на войските от значителни територии от Херсонска област, но има опасност и от атака под чужд флаг на водноелектрическата централа (ВЕЦ) Каховка.