Съобщения за мащабни прекъсвания на електрозахранването дойдоха от няколко региона на Украйна.

Според кмета на Харков Игор Терехов, Русия е нанесла удар по инфраструктурен обект в Харковска област. Кметът не уточни какво е това съоръжение, но изглежда, че става дума за когенерационна централа.

"В резултат на аварията много квартали на града останаха без ток. По същата причина в същите райони нямат и вода - помпите не работят.", каза той. 

Специалисти вече се опитват да поправят съоръжението, добави кметът.

Градският съвет на Дергач (северно от Харков) също съобщи, че Русия е нанесла "удар по обекти от критичната инфраструктура".

Макрон поиска Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

Макрон поиска Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

В разговор с руския си колега Владимир Путин

И от Днепропетровска област идват съобщения за липса на електрозахранване. "Някои градове и общини в региона останаха без ток. Руснаците удариха енергийната инфраструктура", заяви ръководителят на Днепропетровска област Валентин Резниченко.

За частични прекъсвания на електрозахранването се съобщава в Полтавска, Днепропетровска, Сумска, Запорожка и Донецка област.

Украинските железници съобщават за закъснения на влаковете поради прекъсване на електрозахранването в няколко региона.

В ранната вечер бе съобщено за въздушна тревога в много части на Украйна - с изключение на най-западните и източни, т.нар. ДНР и ЛНР.

МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Настоява се военните действия в района незабавно да спрат

Припомняме, че това се случва на фона на призивите за демилитаризиране на района около Запорожката АЕЦ, за да се избегне ядрена катастрофа.