Ситуацията със сигурността в Запорожката атомна централа в Украйна обсъдиха в телефонен разговор в неделя руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон.

Това са съобщили от Кремъл, цитирани от "Ройтерс".

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

Докладът на МААЕ е съставен на база наблюденията и заключенията на международни експерти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.

Двамата лидери изразиха готовност за "неполитизирано взаимодействие" по въпроса с участието на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се казва в изявлението.

"Руската страна обърна внимание на редовните украински атаки срещу съоръженията на централата, включително хранилището за радиоактивни отпадъци, което може да има катастрофални последици", се казва в съобщението.

МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Настоява се военните действия в района незабавно да спрат

Френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да премахне оръжията и войските, разположени до украинска ядрена централа, допълва Радио "Свободна Европа".

Двамата лидери са обсъдили и проблемите на глобалната продоволствена сигурност. Путин е заявил на Макрон, че е важно Европейският съюз (ЕС) да не пречи на доставките на руски храни и торове за Африка, Латинска Америка и Близкия изток, според Кремъл.

Макрон така призова руския лидер да изпълни сделката с посредничеството на ООН за износа на украинско зърно, за да се гарантира, че то ще достигне до най-нуждаещите се страни.

Припомняме, че Русия и Украйна се обвиняват взаимно в обстрела на централата, което носи рискове за ядрена катастрофа. Работата в завода беше напълно спряна в неделя като мярка за безопасност.

По-рано днес МААЕ отново призова за зона за сигурност около Запорожката АЕЦ. 

Ситуацията в централата остава несигурна след седмиците на обстрел в района, който повреди жизненоважна енергийна инфраструктура. Дори когато всички реактори са спрени, все още е необходима мощност за охлаждане на реактора и други системи, необходими за поддържане на безопасността.

Сигурното външно захранване от мрежата и системите за резервно електрозахранване са от съществено значение за осигуряване на ядрена безопасност и предотвратяване на ядрена авария, дори когато реакторите вече не работят. Това изискване е сред седемте незаменими стълба на ядрена безопасност и сигурност.

Експерти на МААЕ, присъстващи на площадката на ЯЕЦ от 1 септември - като част от екипа, ръководен от генералния директор Гроси за установяване на мисията на МААЕ за подкрепа и помощ в Запорожие (ISAMZ) в съоръжението - бяха информирани от старшия персонал на украинската централа, че реакторният блок 6 е бил изключен в 03:41 ч. местно време.

В момента централата не доставя електричество на домакинства, фабрики и други, които разчитат на нея за своите нужди. ЯЕЦ се държи от руските сили от началото на март, но нейният украински персонал продължава да управлява централата.

Украйна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Украйна: Русия иска да ни открадне Запорожката АЕЦ

Увеличава се рискът от авария

Относно продоволствената сигурност, по-рано тази седмица Путин предложи да се помисли за ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа. Руският лидер нарече "поредна нагла измама" ситуацията с износа на зърно от Украйна за страни, които не се нуждаят от тези доставки.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че санкциите на Запада срещу Москва удрят зърното и торовете в страната. По негови думи Западът не е облекчил санкциите, за да улесни Русия да превозва своите селскостопански продукти в чужбина. Москва разглежда ангажимента като ключова част от сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, за прекратяване на блокадата на износа на зърно от Украйна от южните й пристанища и облекчаване на задаващата се глобална хранителна криза.