Резервен електропровод към украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна е възстановен. Това осигурява на централата външното електричество, от което се нуждае за охлаждане на реактора и други важни функции за безопасност. 

Това съобщиха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) относно ситуацията в зоната към 11 септември.

Генералният директор Рафаел Гроси приветства последните развития по отношение на енергийния статус на АЕЦ-а - които бяха потвърдени и от Украйна.

Той обаче подчерта, че ситуацията в централата остава несигурна след седмиците на обстрел в района, който повреди жизненоважна енергийна инфраструктура. Дори когато всички реактори са спрени, все още е необходима мощност за охлаждане на реактора и други системи, необходими за поддържане на безопасността.

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

МААЕ: На Запорожката АЕЦ са нарушени всичките седем компонента, гарантиращи ядрената й сигурност

Докладът на МААЕ е съставен на база наблюденията и заключенията на международни експерти, които са били в АЕЦ-а от 28-и април до 5 септември.

"Въпреки тази повреда, операторите на централата и инженерите успяха да възстановят един от резервните електропроводи, при много предизвикателни обстоятелства, за да осигурят на АЕЦ-а така необходимото външно електричество, каза той. "Въпреки това оставам сериозно загрижен за ситуацията в централата, която остава в опасност, докато обстрелът продължава. За справяне с тази сериозна ситуация започнаха консултации относно спешната необходимост от създаване на защитна зона за ядрена безопасност и сигурност в ЗАЕЦ."

Сигурното външно захранване от мрежата и системите за резервно електрозахранване са от съществено значение за осигуряване на ядрена безопасност и предотвратяване на ядрена авария, дори когато реакторите вече не работят. Това изискване е сред седемте незаменими стълба на ядрена безопасност и сигурност, които генералният директор очерта в началото на конфликта.

Експерти на МААЕ, присъстващи на площадката на ЯЕЦ от 1 септември - като част от екипа, ръководен от генералния директор Гроси за установяване на мисията на МААЕ за подкрепа и помощ в Запорожие (ISAMZ) в съоръжението - бяха информирани от старшия персонал на украинската централа, че реакторният блок 6 е бил изключен в 03:41 ч. местно време.

В момента централата не доставя електричество на домакинства, фабрики и други, които разчитат на нея за своите нужди. ЯЕЦ се държи от руските сили от началото на март, но нейният украински персонал продължава да управлява централата.

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

МААЕ препоръча създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

Настоява се извеждане на военната техника от зоната на реакторите

Към възстановената линия 330 kV се работи по възстановяването на други електропроводи. Шести блок захранваше АЕЦ-а от изключването на централата от мрежата на 5 септември. Но експлоатацията на реактор на ниска мощност не е устойчиво решение за по-дълъг период, тъй като с течение на времето може да повреди ключово оборудване на атомната електроцентрала, като например турбини и помпи за производство на електричество.

АЕЦ разполага и с 20 аварийни дизелови генератора, които са на разположение при нужда, със запаси за минимум 10 дни работа. Няма нужда да работят генераторите по време на тази оперативна промяна. Въпреки че топлоелектрическата централа "Енергодар" остава неработеща, вече възстановената електропровода осигурява на АЕЦ-а енергия от украинската мрежа, транспортирана през разпределителната станция на станцията.

Както в случая с останалите пет блока на реактора, оперативният персонал на ЗАЕЦ планира да доведе блок 6 до състояние на студено спиране, което може да отнеме около 30 часа. ЯЕЦ все още ще се нуждае от електричество за функции, свързани с безопасността. Въпреки това, в това състояние е необходима само мощност от един дизелов генератор на реактор, за да се поддържа безопасността.

Припомняме, че в доклада за ядрената безопасност, сигурност и предпазни мерки в Украйна, който беше оповестен на 6 септември преди неговия брифинг пред Съвета за сигурност на ООН, генералният директор Гроси отбеляза, че АЕЦ-ът на няколко пъти "изгуби, напълно или частично, външно захранване в резултат на военни действия в района".

Той препоръча диверсификацията и резервирането на електрозахранващи линии извън обекта "да бъдат възстановени и достъпни по всяко време и всички военни дейности, които могат да повлияят на захранващите системи, да приключат".

Експерти на МААЕ остават в Запорожката АЕЦ

Експерти на МААЕ остават в Запорожката АЕЦ

Единият от реакторите е спрян за ремонт

Ръководителят на украинския атомен енергиен оператор "Енергоатом" обвини Русия в четвъртък, че се опитва да "открадне" най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ, като я изключи от украинската електрическа мрежа и я остави на ръба на радиационна катастрофа.

От своя страна, Русия преди дни съобщи за опит за десант на Енергодар. Това е третият опит за десант на украински десантни войски край Енергодар от началото на септември. По информация на руските медии предишните опити са били направени през нощта на 1 и 3 септември. Според руското Министерство на отбраната целта е била да се превземе Запорожката атомна електроцентрала.

Украйна и Русия си размениха вината за обстрела, който повреди части от централата, както и електропроводите, които я свързват с електрическата мрежа на Украйна и осигуряват захранване за критичните охладителни системи, които са необходими за предотвратяване на срив.