Експлозии се чути в Киев и Киевска област, съобщават жители на украинската столица, включително и кореспондента на Би Би Си. Според "Украинская правда" експлозии са чути и на двата бряга на река Днепър.

Канал в "Телеграм" публикува видео на стълб от дим, който се издига над Киев след ракетен удар.

По-рано в почти цяла Украйна беше обявена въздушна тревога.

Днешният руски ракетен удар по Украйна може би е бил най-мащабният в хода на войната, пише руската редакция на BBC, която се позавава на украински издания.

Руснаците са изстреляли около 100 ракети.

Кметът на Киев Виталий Кличко коментира съобщенията за ракетни удари по столицата на Украйна.

"Атака срещу столицата. По предварителна информация две жилищни сгради са били ударени в Печорски район. Няколко ракети бяха свалена от ПВО над Киев. Медици и спасители се намират на мястото на удара. По-подробна информация по-късно", написа Кличко в "Телеграм".

Системите за ПВО са задействани и в Черниговска и Сумска области на Украйна.

Ръководителят на военната администрация на Кривой Рог Александър Вилкул и губернаторът на Николаевска област Виталий Ким по-рано съобщиха за изстрелване на ракети от Русия.

"Те надминаха тези от 10 октомври, когато бяха изстреляни 84 ракети", е заявил говорителят на украинските военновъздушни сили. На 10 октомври Русия започна масирана ударна кампания за унищожаване на гражданската енергийна инфраструктура на Украйна.

Критична ситуация в енергийната система на Украйна
Обновена

Критична ситуация в енергийната система на Украйна

Режим на тока в Киев, засегната е и Молдова

Заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко заяви, че повечето от днешните удари са нанесени в централната и северната част на Украйна. В допълнение към свалените ракети в района на Киев се съобщава и за поразяване на обект от енергийната инфраструктура в Ковел, град в северозападна Украйна, близо до границите с Беларус и Полша.

През последния месец Русия редовно нанася широкомащабни ракетни удари срещу украинската енергийна инфраструктура. Руското министерство на отбраната все още не е коментирало последните съобщения за ракетна атака.

Германия ще пази Киев с ПВО

Германия ще пази Киев с ПВО

Защита от руската агресия