Молдова потвърди, че част от газа, закупен от Руската федерация, остава в Украйна и се изпомпва в подземни газови хранилища (ПГХ) като резерв. Това съобщи в сряда вицепремиерът и министър на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спъну, цитиран от ТАСС.

"Тези количества газ, които "Газпром" нарича "задържани" в Украйна, са нашите резерви, които се изпомпват в хранилищата на Украйна", написа той в своя канал в "Телеграм".

Спъну не уточни колко газ е изпомпван в хранилищата на Украйна, но отбеляза, че Молдова е натрупала резерви в размер на 200 милиона кубически метра в газопреносните системи на съседните страни.

Във вторник "Газпром" заяви, че фиксира "задържане" в Украйна на руски газ, който трябваше да бъде доставен в Молдова, и от 28 ноември ще започне да намалява доставките на газ за транзит през Украйна, ако транзитният дисбаланс продължи.

Припомняме, че директорът по взаимодействие с държавни органи и международни организации на оператора на газопреносната система (ГТС) на Украйна Олга Биелкова обвини във вторник "Газпром" в "грубо манипулиране" на факти във връзка с доставките на природен газ за Молдова, за да оправдае своите планове да ограничи обема на доставките на газ за европейските страни.

Биелкова коментира, че "Газпром" умишлено тълкува "въвеждането на типични европейски бизнес правила за работа в междудържавни точки за свързване" като нарушение на договорните задължения и го използва за политически цели. Под това тя има предвид виртуалния реверс от Молдова към Украйна, за който днес говори Спъну.

Приднестровието обвини Молдова за спрения газ

Приднестровието обвини Молдова за спрения газ

Кишинев обвини за енергийната криза Русия

Припомняме, че вчера "Газпром" заплаши да намали доставките на газ през Украйна, а именно транзитното трасе през Украйна и то само половината от него е единственият път за доставка на руски газ към Централна и Западна Европа, който все още работи. "Газпром" по-рано тази година първо намали през юли, а после напълно спря доставките на газ по газопровода "Северен поток 1", като се мотивира с техническа неизправност на газова турбина.

В последствие този газопровод, заедно с неработещият му "близнак" "Северен поток 2" бяха физически прекъснати след подводни експлозии, за които Русия и западните страни се обвиняват взаимно. Друго алтернативно трасе за доставка на газ към Европа е газопроводът "Турски поток" и неговото продължение "Балкански поток", което преминава през България и Сърбия и достига до Унгария. България обаче не получава руски газ по него.

Ердоган ще прави газов хъб с руски газ в Турция

Ердоган ще прави газов хъб с руски газ в Турция

Анкара иска да затвърди позицията си на регионална енергийна сила