Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че се е договорил с руския си колега Владимир Путин за формирането на хъб за природен газ в Турция, предава Ройтерс.

Говорейки пред членове на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в парламента, Ердоган каза, че Путин е заявил, че Европа може да получава руски газ през Турция.

Припомняме, че на 13 октомври руският президент Владимир Путин заяви на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европейския съюз и предложи там да се изгради център за доставки.

На 12 октомври Путин за първи път спомена, че Русия може да създаде голям газов хъб в Турция, като пренасочи доставките, предназначени за газопроводите "Северен поток" под Балтийско море, които бяха повредени от експлозии миналия месец. 

На двустранната среща в Казахстан днес руският лидер добави, че Турция получава пълни доставки на газ без проблеми и че Анкара се е оказала най-надеждният партньор на Москва, когато става въпрос за енергиен транзит.

ЕК видя спасението от руския газ

ЕК видя спасението от руския газ

Източното Средиземноморие е шансът за ЕС