Украйна обвини Москва, че си служи с "газов шантаж" за геополитически цели, съобщава "Ройтерс".

Позицията на Киев идва ден, след като руският газов гигант "Газпром" предупреди, че може да започне да намалява доставките на синьо гориво за Молдова през Украйна от 28 ноември.

"Газпром" заплаши да предприеме подобен ход, след като обвини Украйна в задържане на газ, предназначен за Молдова.

Газовият шантаж е установена руска практика, която Кремъл продължава да използва за геополитически цели, заяви украинският енергиен министър Герман Галущенко.

Приднестровието обвини Молдова за спрения газ

Приднестровието обвини Молдова за спрения газ

Кишинев обвини за енергийната криза Русия

След като беше победена от въоръжените сили на Украйна на бойното поле, Русия използва долни лъжи с газа, за ​​да се опита отново да опетни международния авторитет на Украйна, изтъкна той.

Украйна от десетилетия е била и продължава да бъде надеждна страна за транзит на газ за европейските партньори, увери Галущенко.

По негови думи обвиненията на "Газпром" срещу Украйна са неоснователни и "може да имат друга геополитическа цел - да засилят политическия натиск върху Молдова".

"След пълномащабното нахлуване в Украйна Русия започна бързо да губи европейския пазар на газ. Кремъл не може да приеме това, поради което измисля нови начини да възвърне влиянието си", анализира министърът.

Русия заплаши да намали доставките на газ и през Украйна

Русия заплаши да намали доставките на газ и през Украйна

"Газпром" обвинява Киев, че "задържа" газ, предназначен за Молдова

Именно транзитното трасе през Украйна, и то само половината от него, е единственият път за доставка на руски газ към Централна и Западна Европа, който все още работи.

По-рано тази година "Газпром" първо намали, а после напълно спря доставките на газ по газопровода "Северен поток 1", като се мотивира с техническа неизправност на газова турбина.

Впоследствие този газопровод, заедно с неработещият му "близнак" "Северен поток 2" бяха физически прекъснати след подводни експлозии, за които Русия и западните страни се обвиняват взаимно. Друго алтернативно трасе за доставка на газ към Европа е газопроводът "Турски поток" и неговото продължение "Балкански поток", което преминава през България и Сърбия и достига до Унгария. България обаче не получава руски газ по него.