Компанията "Укрхидроенерго", която стопанисва Каховската ВЕЦ заяви, че централата е напълно разрушена и не може да бъде възстановена. Украинската и руската страна взаимно се обвиняват в унищожаването на станцията, довело до неконтролирано изтичане на вода от Каховското водохранилище и заливане на части от Херсонска област, включително град Херсон, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Тази сутрин началникът на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин съобщи за взривяването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа. В седем сутринта той каза, че водата ще достигне критично ниво след пет часа.

Украинското оперативно командване "Юг" обвини руските войски за разрушаването на Каховската водноелектрическа централа.

"В момента се уточняват мащабът на разрушенията, скоростта и обемът на водата, вероятните райони на наводнения. Всички служби работят", се казва в изявление на въоръжените сили на Украйна.

В същото време Владимир Леонтьев, ръководител на окупационната администрация, назначена от руските власти в района на Нова Каховка в Херсонска област, отрече руската страна да е взривила водноелектрическата централа в интервю за руски държавни медии. Малко по-късно обаче той каза, че в резултат на "нощни удари" клапаните са били разрушени и сега има неконтролирано изпускане на вода надолу по течението. По-късно руската страна съобщи за унищожаването на 11 от 28-те клапана.

Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Украйна във връзка с взривяването на водноелектрическата централа в Каховка.

Дария Заривна, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че целта на "разушаването на Каховската водноелектрическа централа от руснаците" е да се прекъсне настъплението на украинските сили. "Същевременно взривяването на Каховската водноелектрическа централа означава, че Крим ще остане без вода", пише тя. Ръководителят на анексирания Севастопол Михаил Развожаев твърди, че щетите по водноелектрическата централа няма да засегнат водоснабдяването на града.

Снимки на наводнените улици на Херсон вече бяха публикувани в телеграм-канала на Роман Мрочко, ръководител на градската администрация на Херсон.

"На Острова (район на Херсон - Би Би Си) продължава евакуацията от три сборни пункта. Хидропаркът и нефтеното пристанище вече са наводнени. Извозваме лежащо болните и трудноподвижните хора в болници", написа Мрочко. Евакуират жителите на Херсон. По обяд от гарата ще тръгне евакуационен влак, информира Би Би Си.

РБК пише, че горната част на водноелектрическата централа е разрушена. Според Леонтиев самият язовир не е повреден.

Няма непосредствена заплаха за ядрената безопасност на Запорожката атомната електроцентрала поради разрушаването на водноелектрическата централа в Каховка, съобщиха от МААЕ. Те посочиха, че са запознати със съобщения за щети по язовира и казаха, че следят ситуацията.

Украинската компания "Енергоатом" обаче подчертава, че унищожаването на Каховската ВЕЦ в крайна сметка може да има негативни последици за намиращата се на окупираната територия Запорожка АЕЦ. В момента нивото на водата в резервоара Каховка бързо намалява и водата от там е необходима, за да може станцията да получава вода за турбинните кондензатори и системите за безопасност.

Ситуацията обаче засега е овладяна - сега охладителят на станцията е пълен, към 8.00 ч. нивото на водата е 16,6 метра, което е достатъчно за нуждите на станцията, уточниха от компанията.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър", че Русия е отговорна за унищожаването на водноелектрическата централа Каховка.

"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовира на Каховската водноелектрическа централа. Унищожаването на гражданска инфраструктура е очевидно военно престъпление и ние ще потърсим отговорност от Русия и нейните марионетки", написа той.

Руските власти все още не са коментирали инцидента. Ръководителят на окупираната Нова Каховка твърди, че водноелектрическата централа е повредена поради обстрел от Украйна. ТАСС вече публикува кадри от заливането на град Нова Каховка, включително сградата на местната администрация и на църквата в града. 

Предупреждения, за такъв възможен инцидент няколко пъти се появяваха през есента на миналата година, като имаше опасения, че руските войски нарочно ще повредят язовирната стена, за да спрат контранастъплението на украинците в Херсонска област. През зимата няколко пъти украински източници съобщаваха за превземането на град Нова Каховка, където са се установили руските войски, но после се отмятаха от твърденията.

В момента съобщения от фронта в Украйна потвърждават, че такава офанзива вече е започнала от два дни. 

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Подобен ход би забавил напредването на украинските сили само с две седмици