Вероятното скъсване на стената поради рекордно високото ниво на водата в язовир "Каховка" ще доведе до наводняване на територията на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ).

Това заяви в четвъртък съветникът на генералния директор на концерна "Росенергоатом" Ренат Карчаа, цитиран от ТАСС.

"Скъсването на този язовир представлява заплаха както за Енергодар, така и за ЗАЕЦ. Ще бъдат наводнени захранващите кабелни линии на бризгалните басейни и помпените станции в централата. Това ще създаде функционални проблеми за работата на централата и рискове за ядрената централа. безопасност", каза той.

Украйна обстрелва Нова Каховка

Украйна обстрелва Нова Каховка

Градът е останал без ток

Припомняме, че районът е рисков и заради войната и бойните действия в Украйна. 

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

Русия контролира Запорожката АЕЦ от март миналата година.

Русия е подготвила бойни позиции върху реакторите на Запорожката АЕЦ, съобщи в края на април Министерството на отбраната на Великобритания, а МААЕ отново предупреди, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа.

Лондон: Русия е подготвила бойни позиции върху реакторите на Запорожката АЕЦ

Лондон: Русия е подготвила бойни позиции върху реакторите на Запорожката АЕЦ

Москва е все по-загрижена относно перспективите за голяма украинска офанзива

Предупреждението идва на фона на очакваната този месец контраофанзива на украинските военни. Не са ясни плановете на украинските военни и към коя от окупираните област ще се насочат, като Запорожие е една от възможните цели. Областта е частично окупирана от руската армия и по заявка "изцяло анексирана" след проведен контролиран референдум през септември, въпреки че руската армия така и не достигна до административните граници при офанзивата си през 2022 г.

Язовир "Каховка" е огромно изкуствено езеро, последното в мрежата от резервоари по Днепър. От 50-те години на миналия век то осигурява питейна и напоителна вода южните райони на Украйна - Херсонска и Запорожка област. 400-километров канал, водещ от резервоара, също захранва окупирания от Русия Крим. След превземането на Крим от Русия през 2014 г. Украйна започна да отклонява водата от канала, оставяйки полуострова без вода. През лятото на 2022 г. Русия възобнови доставката към Крим.

През ноември месец миналата година, както и в началото на 2023 г. украинците два пъти съобщиха, че руснаците са започнали изтегляне, включително и евакуация на цивилното население, което не се потвърди от последващите информации за фронтовата линия. Също така украинската страна не веднъж е предупреждавала, че руската армия може да използва язовира, за да наводни околните райони и да предотврати контраофанзива.