Антон Кориневич, който заема поста на постоянен представител на президента на Украйна в Автономна република Крим, е обсъдил с началника на управлението на Севернокримския канал Сергей Шевченко необходимостта от дострояване на язовир, за да се изключи възможността за водоснабдяване на полуострова.

"Има определени въпроси относно нуждите от укрепване на структурите, които пречат на водата на Днепър да навлезе във временно окупирания Крим, както и мелиорацията на южните райони на Херсонска област. Обсъдихме въпроси, важни за функционирането на канала, по-специално необходимостта от завършване на язовира на 107-ия километър от канала, което, от една страна, изключва навлизането на вода до временно окупирания Крим, доколкото е възможно, а от друга, това значително ще подобри мерките за мелиорация на южните райони на Херсонска област", посочва Кориневич, цитиран от "Новости".

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Киев вече бил направил "много за това"

По думите му "позицията на представителството и управлението на канала е еднозначна: никаква вода в Крим до деокупация".

По-рано Украйна осигуряваше до 85 процента от нуждите на полуострова от прясна вода чрез идващия от Днепър Севернокримски канал, но след окупацията на Крим от Русия, тя напълно спря доставката на вода едностранно.

Въпросът беше решен чрез извличане на вода от подземни източници и естествени водоеми, които през последната година станаха значително по-плитки поради ниското количество валежи.

В редица региони на Крим беше въведено режимно водоснабдяване в къщите, водоснабдяването на Симферопол беше основно преориентирано към артезиански източници.

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

А всички лоялни към Русия да бъдат изселени от полуострова