Украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за TSN.ua обеща да направи темата за Крим "адска, а не свещена" за Русия.

По думите му Киев вече е направил "много за това".

Както подчерта Кулеба, той иска всеки гражданин на Украйна да знае, че украинското знаме един ден ще бъде издигнато в Симферопол.

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

В Украйна предлагат военна операция за завземане на Крим

А всички лоялни към Русия да бъдат изселени от полуострова

"Работя върху това и ще постигнем тази цел", обеща украинският външен министър.

От своя страна източник от руското външно министерство нарече думите на Кулеба опит за подмазване по антируската тема.

"Те могат да обиждат, да псуват, колкото искат. Има много проблеми, които трябва да бъдат решени заедно в някакъв нормален диалог. И когато генерират подобни безотговорни изявления, се отдалечава възможността за намиране на каквито и да е конструктивни решения на съществуващите проблеми", заключи той.

ООН призова Русия да прекрати окупацията на Крим

ООН призова Русия да прекрати окупацията на Крим

Резолюцията за милитаризирането на полуостров Крим

Междувременно членът на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), сенаторът от Крим Сергей Цеков изтъкна, че за руснаците Крим е "свята земя", а изявленията на украинската страна трябва да се възприемат като самовнушение.

"Всъщност те ще останат с празни ръце. Кулеба унищожава Украйна с подобни изявления и не може да разбере, че най-важното за страната му са добрите и успешните отношения с Русия", добави Цеков.

Думите за "адската тема" Крим не бяха първите подобни провокативни изявления на Кулеба тази седмица. По-рано украинският политик нарече руската ваксина "Спутник V" хибридно оръжие. Тогава Москва отбеляза, че подобни изявления преди всичко се отразявали на жителите на Украйна, чийто живот е застрашен в момента.

В Украйна предлагат връщането на Крим през Беларус

В Украйна предлагат връщането на Крим през Беларус

В Беларус има почти половин милион украинци