Бившият посланик на Украйна в Беларус, който е и бивш представител на Киев в работната подгрупа по политически въпроси на Тристранната контактна група в Минск Роман Бесмертни заяви в ефира на телевизия "Прямой", че Украйна може да си върне Крим през Беларус.

"Трябва да разберете, че почти половин милион украинско население, етническо, живее в Беларус. Освен това има цели области и райони, населени с украинци. Изумен съм, че Украйна и Киев не разбират, че освен Украйна като държава и Киев има и "Голяма Украйна", където интересите ни не са по-малко", каза бившият дипломат.

Украйна привика беларуски дипломат за Крим

Украйна привика беларуски дипломат за Крим

"Украйна разглежда като недопустими такива недружелюбни действия

По думите на Бесмертни той "настоява" на това, че да се победи в конфликта в Донбас и да се възвърне Крим "може да стане в Беларус".

"Но за това трябва да се провежда не само политика, но трябва да се осъзнае, че имаш амбиции да влияеш не само вътре в държавата, но и извън нея", добави бившият дипломат.

Украинските политици и общественици редовно правят подобни изявления и предложения по исторически теми. Например бившият външен министър Павел Климкин заяви, че Русия и Беларус имат "украински произход".

Зеленски: Не се боя! Ще разговарям с Путин за Крим и Донбас
Обновена

Зеленски: Не се боя! Ще разговарям с Путин за Крим и Донбас

Целта е да се постигне мир с Русия

След тайното встъпване в длъжност на беларуския президент Александър Лукашенко, украинското външно министерство отказа да го счита за легитимен президент. Външният министър Дмитро Кулеба информира, че в официалната комуникация Киев ще се обърне към Лукашенко с неговото собствено име, без да използва фразите "нелегитимен" или "незаконно избран президент".

По думите на говорителя на беларуското външно министерство Анатолий Глаз Минск е решен да поддържа добросъседски отношения с Украйна, но последните изявления на представители на официален Киев са довели до "остър дефицит на доверие".

В Русия обявиха за "смехотворна" стратегията на Украйна за деокупация на Крим

В Русия обявиха за "смехотворна" стратегията на Украйна за деокупация на Крим

"Просто изхвърляне"