Ръководителят на ООН за атомната енергия предупреди украинския президент Володимир Зеленски на среща в понеделник, че опасната ситуация в най-голямата ядрена централа в Европа "не се подобрява", тъй като безмилостните боеве в района излагат съоръжението на риск от ядрена катастрофа, пише АП.

Запорожката АЕЦ, която продължава да захранва разкъсваната от войната Украйна, загуби няколко от електропреносните си кабели по време на войната с Русия и многократно трябваше да премине към аварийни дизелови генератори, за да захранва основните си охладителни системи, предотвратявайки срив.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси планира да посети държаната от Русия централа тази седмица. Базираната във Виена агенция има персонал, постоянно разположен в АЕЦ след нахлуването на Русия преди 13 месеца.

На срещата, отразена ексклузивно от Асошиейтед прес, Гроси каза, че ситуацията в АЕЦ остава напрегната поради силното военно присъствие около нея и спирането на тока, което наскоро засегна съоръжението, нещо, което се случва многократно, откакто руските сили я превзеха миналата година .

По-рано този месец битката прекъсна захранването на централата за половин ден, принуждавайки персонала да активира резервни генератори.

Гроси изрази тревога от това развитие. "Всеки път хвърляме зарове", каза той на агенцията си тогава. "И ако позволим това да продължава отново и отново, един ден късметът ни ще изчезне."

Гроси и Зеленски се срещнаха в град Запорожие, който е на контролирана от Украйна територия, на около 50 километра североизточно от едноименната ядрена централа.

МААЕ обяви през януари, че разполага екипи от експерти във всичките четири атомни електроцентрали в Украйна, за да намали риска от аварии.

Постоянното присъствие на агенцията във всички ядрени съоръжения в Украйна бележи безпрецедентно разширяване на агенцията. Това присъствие включва вече затворената централа в Чернобил, чиято смъртоносна ядрена авария през 1986 г. разпространи радиоактивните отпадъци в голяма част от Европа.

Гроси подчерта, че седмото му пътуване до Украйна подчертава неговия ангажимент и подкрепа "колкото е необходимо".

На срещата присъстваха и други служители на МААЕ, ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак и ръководителят на ядрения държавен оператор Енергоатом Петро Котин.

Докато беше в Запорожие, Зеленски също така инспектира военни позиции в частично окупираната провинция и награди войниците с военни почести. Той също така посети с ранени войници в градските болници, както и жилищна сграда, за която Киев твърди, че е била ударена от руските сили миналата сряда, убивайки най-малко един човек.

На други места двама души бяха убити и 29 ранени в понеделник, когато руските сили обстрелваха украинския град Славянск, в частично окупираната източна област Донецк, казаха местни власти. Видеозаписи от последствията показват повредени жилищни сгради, отломки по улиците и запалени превозни средства. Зеленски определи атаката като "тероризъм".

Русия отрече да атакува жилищни райони, въпреки че артилерийски и ракетни удари удряха украински жилищни сгради и гражданска инфраструктура всеки ден по време на войната.

Атаката на Славянск следваше типичен модел на обстрел на далечни разстояния, възприет от силите на Кремъл, особено през последните месеци, когато битката изпадна в безизходица през изключително студените зимни месеци.

В района на източен Донецк около 10 града и села са обстрелвани от руски сили през последните 24 часа, съобщи президентската канцелария на Украйна в понеделник.

В понеделник сутринта руски ракети удариха град Авдиевка, нанасяйки щети на жилищни сгради, хотел и сграда на съда, се казва в съобщението. Кметът на Авдиевка Виталий Барабаш каза, че компаниите за комунални услуги се евакуират от фронтовия град, тъй като "все повече прилича на пейзаж от пост-апокалиптични филми".

Атаките се засилиха и в частично окупираната югоизточна Запорожска област, където 14 населени места на фронтовата линия бяха обстрелвани, съобщиха властите.

В частично окупираната Херсонска област контролираната от Украйна част от провинцията е обстрелвана 20 пъти от руската артилерия и авиация, ранени са четирима души, съобщи президентската канцелария.

Кметът на окупирания град Мелитопол каза, че няколко експлозии са разтърсили града в понеделник, нанасяйки щети на сграда, в която са настанени руските сили за сигурност. Кметът Иван Фьодоров публикува снимки на дим, който се извива над района, където се намират руските казарми.

Установените от Русия власти съобщиха, че "артилерийски обстрел" на Мелитопол е разрушил частично сграда на професионално училище, повредил е няколко други сгради и е ранил четирима души.

Междувременно Зеленски се срещна в Киев с британския актьор Орландо Блум, съобщи ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак в понеделник.

Блум, който е и посланик на добра воля на УНИЦЕФ, пристигна в украинската столица през уикенда и посети нейното предградие Ирпин.

По време на срещата си със Зеленски Блум каза, че "е бил поразен от смелостта и издръжливостта на украинците, които въпреки войната остават силни", пише Ермак.

Блум "ще подкрепи проекти за предоставяне на хуманитарна помощ и възстановяване на инфраструктурата, фокусирани върху гарантирането на интересите на украинските деца", каза служителят.

Зеленски пак на фронта - този път в Запорожие

Зеленски пак на фронта - този път в Запорожие

Провел е среща и с шефа на МААЕ Рафаел Гроси