Украинският президент Володимир Зеленски посети позициите на украинската армия в Запорожка област.

Публикацията за посещението му в социалните мрежи е придружена от видео, на което се вижда как награждава военнослужещина закрито. Кога и къде точно са заснети тези кадри, не се уточнява. Зеленски благодари за отстояването на предните позиции и изразява увереност в победата.

Въпреки факта, че Русия официално е анексирала украинската Запорожка област, руските военни контролират само около 70% от териториите на областта. Руските въоръжени сили успяха да окупират Енергодар, Мелитопол и Бердянск, но административният център на областта, град Запорожие, остава под украински контрол и редовно е обстрелван.

В Запорожие Зеленски се е срещнал и с Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ. Вчера бе съобщено, че Гроси ще направи второто си посещение в Запорожската АЕЦ, която е окупирана от руски войски от началото на март миналата година.

Зеленски и Гроси са посетили водноелектрическата централа в Днепър, която е неразделна част от системата, която осигурява ядрената безопасност на Запорожската АЕЦ. "Владимир Зеленски ми показа щетите, нанесени неотдавна на язовира", написа Гроси в Twitter.

МААЕ многократно е призовавала за създаването на зона за безопасност около Запорожската АЕЦ. Въпреки това централата и околностите ѝ периодично са подлагани на обстрел, което кара най-голямата ядрена централа в Европа да работи на авариен режим и да е отразяна от външни източници.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела. Киев твърди, че руската армия използва АЕЦ за складиране на оръжия и боеприпаси, а също така обстрелва контролирани от Украйна региони от нейна територия. МААЕ неведнъж е заявявала, че спирането на работата на някои механизми за безопасност в централата увеличава риска от ядрена катастрофа в региона.