След като изтеглиха войските си от десния бряг на река Днепър в южната украинска област Херсон, руските окупатори обявиха и евакуация на язовирния град Нова Каховка на левия бряг на реката. Администрацията на Каховка се изтегля заедно с жителите на града на безопасно място, съобщи началникът на окупацията Павел Филипчук в реч пред населението в събота, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Филипчук призова хората, намиращи се в определена зона от 15 километра, да напуснат домовете си.

Съществуват опасения, че язовирът може да бъде разрушен при обстрел и районът да бъде наводнен. Руснаците и украинците от седмици се обвиняват взаимно, че планират подобна провокация. Украинските сили са определили администрацията на Каховка като "цел номер едно за терористична атака" в региона, твърди Филипчук. Украйна отхвърля намеренията за саботаж.

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Руските окупационни власти призоваха за евакуация на левия бряг

Животът на хората е в опасност от боевете, казва Филипчук. Хората трябвало да бъдат отведени в южния руски регион Краснодар и там да се грижат за тях.

Филипчук обещава на бегълците топла квартира, редовна храна и помощ от 100 000 рубли (1 611,60 евро). Украйна обвинява окупаторите в отвличане на хора.

Ракета удари язовир Нова Каховка

Ракета удари язовир Нова Каховка

Улучен е шлюза на язовира