Русия ще забави настъплението на украинските войски на юг само с две седмици, ако взриви огромния язовир Каховка. Това заяви шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от "Ройтерс".

Той предупреди, че подобен ход ще наводни територия, окупирана от Москва, и ще доведе до загубата на жизненоважен воден канал за анексирания Крим.

Коментарът на Буданов идва, след като миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия се готви да взриви водноелектрическата централа на река Днепър.

Русия, чиито войски са притиснати в окупираната Херсонска област, която Киев се опитва да си върне, на свой ред обвини Украйна в заговор за взривяване на язовира - стъпка, която би отприщила опустошително наводнение.

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Водата от язовир "Каховка" в Херсон се изпуска превантивно

Руските окупационни власти призоваха за евакуация на левия бряг

Буданов, ръководител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, посочи, че язовирът е бил миниран само частично от Москва, като пълното му унищожаване ще изисква много тонове експлозиви.

Подобен ход би довел до екологична катастрофа и също така би причинил нови главоболия на Русия, чиито сили ще трябва да се оттеглят в Крим, подчерта той.

"Ще се стигне до пълно наводнение на (окупирания от Русия) ляв бряг на Херсон. Те ще загубят дори теоретично възможността да доставят вода на Северно-Кримския канал, на Крим...", предупреди Буданов.

"Разбира се, това би усложнило напредването ни за определен период от време. Между другото, не става дума за много дълъг период от време - около две седмици или нещо такова", коментира още той.

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Зеленски: Атака срещу Каховка означава, че Русия губи войната

Киев твърди, че на 20 октомври, че руските сили са минирали язовира на ВЕЦ Каховка

Украйна блокира доставките на прясна вода за Крим през Северно-Кримския канал, след като Русия превзе полуострова през 2014 г. След като руските сили превзеха нови части от Южна Украйна тази година, те незабавно възстановиха водоснабдяването от язовира през канала.

Само частичното разрушаване на язовира също ще усложни напредването на Украйна, ще доведе до частичен разлив на вода, но ще поддържа водоснабдяването през Северно-Кримския канал, отбеляза Буданов.

По негови думи взривяването на язовира също ще "унищожи възможността за съществуването на Запорожката атомна електроцентрала, тъй като това съоръжение е неразривно свързано с нея".

Атомната централа - най-голямата в Европа, е окупирана от Русия от месеци и се намира близо до язовира.

Буданов изрази очакване до края на тази година Украйна да си върне град Херсон - единственият украински град, който Русия превзе непокътнат от началото на инвазията си преди осем месеца.