Украинското министерство на отбраната предупреди, че Русия планира да симулира голяма авария в Запорожката атомна електроцентрала, която е под контрола на руските сили, в опит да осуети очакваната контраофанзива на Украйна. Съобщението бе оповестено късно снощи.

Запорожката АЕЦ, която се намира в район на окупираната от Русия Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Районът многократно е бил обект на обстрел, като и двете страни се обвиняват взаимно за опасните атаки.

Преди очакваното контранастъпление на Украйна се увеличиха опасенията, че може да възникне ядрена катастрофа на фона на нарастващата военна активност около Запорожие.

Руснаците подготвят мащабна провокация и имитация на аварията в Запорожката атомна централа в близките часове. Те планират да атакуват територията на централата. След това те ще обявят изтичането на радиоактивните вещества, обявиха от дирекцията за разузнаване на украинското министерство на отбраната.

Докладите за изтичане на радиоактивен материал от централата ще предизвикат глобален инцидент и ще наложат разследване от международните органи, по време на което всички военни действия ще бъдат прекратени, казаха от дирекцията. След това Русия ще използва тази пауза в битката, за да прегрупира силите си и да се подготви по-добре да спре украинската контраофанзива, посочва разузнавателната служба.

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

Около ядрената централа все още се чуват звуци от обстрел

Според украинското МО съобщенията за изтичане на радиация в централата ще бъдат последвани от незабавни евакуации, което може да бъде изключително сложно във военна зона.

Руските военни сили засилиха отбранителните си позиции в и около атомната електроцентрала преди дългоочакваната контраофанзива на Украйна.

В подготовката за планирания радиоактивен инцидент Русия е прекъснала планираната ротация на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които са базирани в централата, поясниха от украинското МО.

Москва и Киев постоянно си разменят взаимно обвинения за обстрел над ядрената централа. През февруари Русия заяви, че Украйна планира да организира ядрен инцидент на своя територия и да хвърли вината върху Москва. Москва също многократно е обвинявала Киев, че планира операции под "фалшив флаг" с неконвенционални оръжия, използвайки биологични или радиоактивни материали.

Украйна: Започнахме! Без рязане на червена лента

Украйна: Започнахме! Без рязане на червена лента

Вече няколко дни провеждат контранастъпление в определени части на фронта