Украинските въоръжени сили са започнали контранастъпление, заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк в интервю за италианския телевизионен канал TG1, цитиран от УНИАН.

По думите му украинските войски вече няколко дни провеждат контранастъпление в определени части на фронта, който се простира на повече от 1500 км.

Той увери, че Украйна няма да използва западни оръжия, получени от съюзници, за да воюва на руска територия, а ще ги използва за освобождаване на окупираните си земи, включително Крим.

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

А остава малко до началото на лятото

"Днес разполагаме с ракети с голям обсег Storm Shadow, танкове Leopard, противоракетни системи, доставени ни от Франция и Италия. Изтребителите F-16 най-накрая ще ни позволят да затворим въздушното пространство", каза той.

Според него, "ако ги имахме преди една година, войната вече щеше да е приключила".

Въоръжените сили на Украйна се подготвят за контранастъпление още от зимата. На 11 май президентът Володимир Зеленски заяви, че Киев се нуждае от още малко време, тъй като все още не всички оръжия, обещани от партньорите, са пристигнали в Украйна.

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин по-рано заяви, че украинските власти лъжат и че на места контранастъплението на украинските въоръжени сили вече е в разгара си.

По-късно самият Михайло Подоляк уточни в Twitter, че контранастъплението не е еднодневна работа и няма да започне "с рязане на червена лента".

"Това са десетки различни действия за унищожаване на руските окупационни сили в различни посоки, които вече се проведоха вчера, провеждат се днес и ще продължат и утре. Интензивното унищожаване на логистичната подкрепа на противника също е контранастъпление", заяви Подоляк.

Украинските специални части - подготовка на бойното поле

Украинските специални части - подготовка на бойното поле

Очакванията са големи за украинска контраофанзива, но Киев вече направи първите си ходове и то тихо