Украйна се нуждае от повече време, за да започне дългоочакваната контраофанзива срещу Русия, тъй като военните все още се нуждаят от обещаната помощ от Запада. Това заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски, цитиран от БиБиСи.

Очакваната атака може да бъде решаваща във войната, преначертавайки фронтовите линии, които от месеци остават непроменени. Това ще бъде решаващ тест за Украйна, която е нетърпелива да докаже, че получената помощ може да доведе до големи печалби на бойното поле.

С това, което имаме можем да вървим напред и да бъдем успешни, смята Зеленски. Но ще загубим много хора. Това е неприемливо. Трябва да изчакаме, нужно ни е още малко време, добави украинският президент.

Президентът описа бойните бригади, някои от които са обучени от страните от НАТО, като готови, но уточни, че армията все още се нуждае от някои неща, включително бронирани превозни средства, които пристигат на партиди.

Белият дом: Пролетна контраофанзива зависи изцяло от Зеленски

Белият дом: Пролетна контраофанзива зависи изцяло от Зеленски

Вашингтон е предоставил цялата необходима бронирана техника, артилерия, противовъздушна отбрана и обучение

Кога и къде ще се случи украинската атака е тайна. Руските сили са укрепили отбраната си по фронтова линия с дължина 1450 км, която минава от източните райони на Луганск и Донецк до Запорожие и Херсон на юг. През последните седмици украинските власти се опитаха да намалят очакванията за пробив.

Зеленски изрази увереност, че украинската армия може да напредне, като предупреди за рисковете от замразен конфликт, на който, според него, Русия разчита. За Киев всеки резултат, който се смята за разочароващ на Запада, може да означава намаляване на военната подкрепа и натиск за преговори с Русия.

Тъй като почти една пета от страната е под руски контрол и президентът Владимир Путин обяви анексирането на четири региона, които неговите сили частично окупират, това вероятно ще включва дискусии за отстъпки на територия. Всеки ще има идея, посочи Зеленски. Но те не могат да притиснат Украйна да предаде територии. Защо която и да е страна по света трябва да даде на Путин своята територия, запита той.

Зеленски отхвърли страховете за загуба на подкрепата на САЩ, ако президентът Джо Байдън, който обеща да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, не бъде преизбран през 2024 г. Украйна все още се радва на двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ. Кой знае къде ще бъдем когато се случат изборите? Вярвам, че ще спечелим дотогава, допълни той.

Опасения в Киев, че офанзивата не може да отговори на очакванията

Опасения в Киев, че офанзивата не може да отговори на очакванията

WP: И това да доведе до разочарование както сред обществото, така и сред съюзниците

Засега няма реална възможност за преговори за прекратяване на конфликта, тъй като и двете страни заявяват, че ще се бият до победа. Президентът Зеленски предложи мирно предложение от 10 точки, призоваващо за връщане на всички нападнати територии, изплащане на репарации за щети, свързани с войната, и създаване на специален трибунал за преследване на руски военни престъпления. Москва отхвърли предложението.

Според Зеленски западните санкции оказват влияние върху отбранителната индустрия на Русия. Според него са изчерпани до голяма степен ракетни запаси на Русия.

Зеленски отново отхвърли руското обвинение, че Украйна стои зад предполагаемата атака с дрон срещу Кремъл миналата седмица, която беше описана от Москва като опит за убийство на президента Путин. Украинският лидер посочи, че атаката може да е била операция под фалшив флаг, извършена от самата Русия, и че твърдението се използва като извинение от Москва да атакува страната му.

Те постоянно търсят нещо, което да звучи като оправдание. Но това не проработи. Дори за местната публика не проработи. Дори техните собствени пропагандисти не повярваха в това. Защото изглеждаше много, много изкуствено, поясни Зеленски.

Зеленски не е одобрил все още плана за контранастъпление

Зеленски не е одобрил все още плана за контранастъпление

Това заяви секретарят на Съвета за сигурност и отбрана Алексий Данилов