Опитвала ли се е украинската армия да убие Владимир Путин? Във всеки случай това твърди Москва, която обяви в сряда, 3 май, че е прихванала два дрона, насочени към Кремъл. Според Русия това е атака от страна на Киев, организирана от Вашингтон. И двете страни отхвърлиха обвиненията. Украйна дори обвини Русия, че е "инсценирала" дроновете, за да оправдае ескалация на конфликта.

Ако атаката е истинска, тя може да засили параноята на Владимир Путин. "Той винаги е бил много предпазлив", признава пред френското списание L'Express Галя Акерман, историк, преводач и писател, специалист по руския и съветския свят. "Но това се засили през последните няколко години." Руският президент сега прилага много стриктна рутина, подчинена на страха от смъртта.

Без тълпи и телефон

Действията на Владимир Путин се следят внимателно. Като започнем от контактите му: никога няма да видите руския президент сред тълпа хора или пък непринудено да дискутира нещо с граждани. "Когато посещава болница или когато се среща с майки на войници, те винаги са подбрани хора", обяснява Галя Акерман. "Контактът е по-скоро сценичен, отколкото спонтанен."

Що се отнася до пътуванията му, Путин избягва да лети със самолет, доколкото е възможно. Бившият офицер от неговата служба за сигурност Глеб Каракулов каза пред разследващата медия "Досие център", че президентът предпочита да пътува в брониран влак, който отвън изглежда като обикновен влак. Той също така увери, че фалшиви процесии от превозни средства редовно напускат официалните му резиденции, за да прикрият следите. И не на последно място, в Русия циркулират слухове: Путин не ходи лично на всички събития и понякога използва двойници за кратки публични изяви. Все още нищо от това не е потвърдено.

Ако обаче е на гости в чужбина, иска достъп до телевизия. Защото "Путин живее в своя балон", отбелязва Галя Акерман. Той няма акаунти в социалните мрежи или телефон. Информацията, която получава, е от руски телевизионни канали, негови приближени и доклади на тайните служби. "Имах възможност да се уверя колко изопачени са новините, които достигат до него", каза Глеб Каракулов пред "Досие Център".

Собствени храна и тоалетна

Владимир Путин контролира дори най-безобидните дейности от ежедневието. Когато е в движение, той яде собствена храна и използва само собствената си тоалетна. "Всичките му изпражнения се събират", казва Галя Акерман. "Путин се страхува, че те могат да бъдат събрани и анализирани от опоненти, дори се опасява, че може да бъде разработена отрова от тях. Руският президент също обръща голямо внимание на здравето си. На 70-годишна възраст той се обгражда с лекари и практикува спорт. "Сигурна съм, че той не прави лицеви опори без лекар до себе си", шегува се Галя Акерман. Слуховете също му приписват различни пластични операции.

Въпреки че тези мерки може да изглеждат крайни, историята на СССР вече показа, че лидерите му никога не са били наистина в безопасност. "Много бяха застреляни или отстранени", спомня си Галя Акерман. Например Йосиф Сталин е оставен няколко часа без медицинска помощ след инсулт, като има и теория, че е бил отровен. Лаврентий Берия е хванат в капан, след това арестуван и екзекутиран. Тези минали заговори, съчетани с уменията му на бивш офицер от КГБ, карат Владимир Путин да бъде изключително внимателен.

След предполагаемата атака с дрон Москва обяви засилване на мерките за сигурност. "Всичко вече е подсилено в контекста на подготовката за военния парад на 9 май", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл. 9 май е датата, на която Русия чества победата над нацистка Германия. "Специалистите" също така "извършват задълбочени анализи", за да разберат как е могла да се случи предполагаемата атака с дрон, добави още Песков.

Галя Акерман обобщава: "Басът, че ще се отървем току-така от Путин, още не е спечелен."