Президентът на Украйна Володимир Зеленски усърдно насърчава своя мирен план от десет точки, като го обсъжда с президента на САЩ Джо Байдън и призовава световните лидери да проведат среща на върха за глобален мир въз основа на него, съобщава "Ройтерс".

Ето и обяснение на плана и световната реакция:

Какъв е мирният план на Зеленски от 10 точки?

Зеленски за първи път обяви формулата си за мир на срещата на върха на Г-20 през ноември.

Планът изисква:

  1. Радиационна и ядрена безопасност, съсредоточена върху възстановяването на сигурността около най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, която в момента е окупирана от руските сили.
  2. Продоволствена сигурност, включително защита и гарантиране на износа на зърно от Украйна за най-бедните страни в света.
  3. Енергийна сигурност, с акцент върху тавана на цените за руските енергийни ресурси, както и подпомагане на Украйна при възстановяването на енергийната ѝ инфраструктура, половината от която е повредена от руски атаки.
  4. Освобождаване на всички затворници и депортирани, включително военнопленници и деца, отведени в Русия.
  5. Възстановяване на териториалната цялост на Украйна и препотвърждаването ѝ от Русия съгласно Хартата на ООН, което според Зеленски "не подлежи на преговори".
  6. Изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, възстановяване на държавните граници на Украйна с Русия.
  7. Справедливост, включително създаването на специален трибунал за разследване на руски военни престъпления.
  8. Защита на околната среда, с акцент върху разминирането и възстановяването на пречиствателните съоръжения.
  9. Предотвратяване на ескалация на конфликта и изграждане на архитектура за сигурност в евроатлантическото пространство, включително гаранции за Украйна.
  10. Потвърждение за края на войната, включително документ, подписан от участващите страни.
Зеленски: 2023 г. трябва да е решаваща година

Зеленски: 2023 г. трябва да е решаваща година

Координира с Мелони следващите съвместни действия с Италия

Какво е предложението на Зеленски за Глобалната среща на върха за мир?

През декември украинският президент призова лидерите на страните от Г-7 да подкрепят идеята му за среща на върха за глобален мир през зимата, която да се съсредоточи върху мирния план "като цяло или върху някои конкретни точки в частност".

Какъв е отговорът в света?

По-рано този месец Русия отхвърли мирното предложение на Зеленски и Москва повтори, че няма да се откаже от територия, която е завзела със сила - около 1/5 от Украйна, която твърди, че е анексирала.

Зеленски представи плана си на редица лидери, сред които Байдън, френския президент Еманюел Макрон и премиера на Индия Нарендра Моди, чиято страна пое председателството на Г-20.

Подкрепата на западния свят - водена от Вашингтон - за армията на Украйна достигна милиарди долари, като страните оказаха помощ на Киев при разминирането и възстановяването на енергийната инфраструктура.

WSJ: Киев работи върху план за мирно споразумение
Обновена

WSJ: Киев работи върху план за мирно споразумение

Кремъл отрече подготовката на преговори от руска страна

Отговорът на мирния план на Зеленски и на предложената от него мирна среща на върха обаче беше по-предпазлив.

По време на посещението на украинския лидер във Вашингтон на 22 декември Байдън отбеляза само, че той и Зеленски "споделят абсолютно същата визия" за мир и че Съединените щати са ангажирани да гарантират, че Украйна може да се защити.

Лидерите на Г-7 заявиха, че са решени да донесат мир в Украйна "в съответствие с нейните права, залегнали в Хартата на ООН".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък призна, че шансовете за мирни преговори в скоро време са малки.

"Смятам, че военната конфронтация ще продължи и считам, че ще трябва да изчакаме момент, в който ще бъдат възможни сериозни преговори за мир", заяви той в края на декември.

Москва: Срещата Зеленски-Байдън доказа, че Украйна и САЩ не искат мир

Москва: Срещата Зеленски-Байдън доказа, че Украйна и САЩ не искат мир

Двете страни били решени да продължат да воюват