Украинските сили за специални операции (SOF) усърдно работят зад кулисите, за да подготвят почвата за офанзива, която ще бъде ръководена от механизирани части и редовна пехота през следващите месеци. Въпреки че са забулени в тайна, има повече от достатъчно доказателства за високорискови операции, включващи актове на саботаж, удари с дронове и целенасочени убийства срещу ценни цели и сътрудници както в окупираните територии, така и в граничните региони на Русия, пише за Центъра за европейски политически анализи (CEPA), Федерико Борсари, глобален сътрудник на НАТО 2030 и гостуващ сътрудник в Европейския съвет за външни отношения (ECFR). 

Взети заедно с многократните руски обвинения в саботаж в окупираните райони на Украйна и в самата Русия, тези действия съответстват на типичния начин на действие на силите за специални операции.

Примерите са твърде много, за да се споменават, но има много доказателства за тайна кампания преди настъпление. В началото на май, например, два дрона с експлозив удариха военен полигон в руския регион Воронеж, ранявайки 14 войници, докато две експлозии на железопътни линии причини дерайлирането на логистични влакове в западния Брянск регион на Русия. Тези епизоди са само последните в дълга поредица от мистериозни удари и саботажи срещу цели, включително петролни депа, електропроводи и военни бази както в окупирания Крим, така и в руските региони, граничещи с Украйна. През нощта на 24 април руският Черноморски флот във военноморската база в Севастопол беше атакуван от надводни кораби без екипаж (USV), натоварени с експлозиви.

Украинските специални части също извършват дълбоко разузнаване, за да картографират разположението и движението на вражеския личен състав, оборудване и командни пунктове. Използвайки езикови умения и превъзходно обучение, украинските SOF могат лесно да проникнат в местните общности и да действат зад вражеските линии, събирайки разузнавателна информация за силните и слабите страни на врага. Тези специализирани умения изиграха важна роля в успешните кампании за прецизни удари срещу руски центрове за командване и контрол и плацдарми преди двете украински контраофанзиви в Харковска и Херсонска области съответно през септември и октомври.

Работата на SOF често се извършва с помощта на нетрадиционни тактики и техники и включва целенасочени действия срещу високопоставени вражески служители, информационни и психологически операции и създаване на мрежи за съпротива. Наистина актове на саботаж и убийства като неотдавнашното убийство на видни проруски сътрудници Владлен Татарски и Захар Прилепин в Русия може да са извършени от проукраински руски граждани, обучени и подкрепени от украинските SOF. В същото време различни елитни украински части нанасят удари, използвайки безпилотни самолети за наблюдение от първо лице и боеприпаси срещу руските позиции, често в сътрудничество с други видове въоръжени сили. Това съвместно измерение е от решаващо значение в съвременната война, тъй като подобрява не само цялостната координация на бойните сили, но също така повишава тяхната ефективност и гъвкавост.

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

Защо пролетната офанзива в Украйна все още не е започнала

А остава малко до началото на лятото

От военна гледна точка, тези действия са част от съгласувано усилие за "оформяне на бойното пространство", определяне на благоприятни условия за успех чрез ограничаване на възможностите на противника, влошаване на неговите способности и структура за вземане на решения и предизвикване на неговия отговор да съответства на вашите собствени стратегия и воля. Въпреки че няма официална военна дефиниция за "оформяне на бойното пространство", тази концепция перфектно отразява работата на войските за специални операции, съсредоточена около постепенен, търпелив и многостранен подход.

Подобен подход, заедно с капацитета за бързо адаптиране към непредвидени обстоятелства, е резултат от седем години обучение и учения със SOF и НАТО след преструктурирането на цялата украинска организация на SOF през 2016 г. През 2019 г. например Център 140 на силите за специални операции стана първото подразделение извън НАТО, което получи сертификат от алианса и отговаряше на изискванията да се присъедини към Силите за реагиране на НАТО. (Изтекли документи от САЩ намекват колко близки са станали тези отношения, предполагайки, че около 50 служители на британските специални части са присъствали в Украйна в началото на тази година, заедно с по-малък брой американски, латвийски и френски сили. Документите не уточняват тяхната роля.)

Известно е, че украинските SOF имат достъп до превъзходно оборудване на НАТО, което допълнително повишава тяхната ефективност и улеснява оперативната им съвместимост със силите на НАТО. Като цяло, прогресивният преход към стандартите на НАТО на всички нива е от ключово значение за осигуряване на по-бърза и по-лесна интеграция на Украйна в алианса, когато и ако процесът на присъединяване започне.

Настоящите мисии, изпълнявани от украинските SOF, са в ярък контраст с ролята им в началото на пълномащабното нахлуване, когато те наброяваха около 2000 обучени от САЩ служители. По това време специалните сили на Киев поеха по-конвенционални бойни роли, биейки се заедно с редовни части и сили за териториална отбрана срещу руските войски, където тяхната помощ беше най-необходима. Украинските SOF, например, бяха силно ангажирани в решаващата битка за летище Хостомел, където унищожиха нападащите руски части, съставени от елитни парашутисти и им попречиха да създадат плацдарм за допълнителни руски подкрепления. По същия начин украинските специални сили поеха тежестта на първоначалните боеве в северната и източната част на Украйна, устройвайки засади на руски механизирани колони и разузнавайки цели за артилерията.

Руските елитни сили бяха жестоко покосени в тези битки, като изтекла американска оценка гласи, че в една неназована част от спецназ от 900 души само 125 са останали активни. Вероятно украинските сили също са претърпели тежки загуби.

Без съмнение като разширена сила, украинските SOF отново изпълняват типичните си задачи. Тази роля е по-малко видима, но абсолютно критична за успеха на всяка предстояща контраофанзива. Въпреки това шумът около това контранастъпление породи нереалистични очаквания за начина, по който тази военна операция може да се развие и накара много наблюдатели и медии да пренебрегнат предварителния процес на оформяне на бойното пространство, който изисква седмици, понякога месеци, за да бъде ефективен.

Освен това идеята за широкомащабни маневрени операции може да не отразява непременно текущата оперативна ситуация и опции по фронтовата линия и може да са необходими допълнителни подготвителни действия, включително диверсии, саботаж и информационни операции, от страна на Украйна за по-нататъшно отслабване на руските сили преди контранастъплението.

Точно за това са и предназначени специалните части.

F-16 за Украйна: Възможно ли е, полезно ли е?

F-16 за Украйна: Възможно ли е, полезно ли е?

Все още има много условности около евентуалната им доставка