Украйна започна учения за реакция при ядрено бедствие в близост до окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, съобщава "Ройтерс".

Киев обвини Москва, че планира "терористична" атака в централата, която включва изпускане на радиация. Русия отрече това твърдение.

Губернаторът на Запорожка област Юрий Малашко посочи, че ученията се провеждат в град Запорожие и района около него.

Губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин отбеляза, че подобни учения са започнали и в управлявания от него регион, който е в съседство.

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украйна очаква Русия да инсценира инцидент в Запорожката АЕЦ, за да спре контраофанзивата

Украинското МО предупреждава, че Русия ще атакува централата и ще обяви изтичане на радиоактивни вещества

"Целта на събитието е да се координират действията на всички служби в случай на реална заплаха заради извънредна ситуация в Запорожката атомна електроцентрала", обясни той в "Телеграм", като призова жителите да запазят спокойствие.

Прокудин посочи, че различни длъжностни лица и сили за гражданска защита работят съвместно върху сценарии при евентуална ядрена катастрофа и върху това как да информират и евакуират населението. Властите тестваха системи за предупреждение.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа. Тя се намира до град Енергодар в Южна Украйна. Централата е окупирана от руските сили от началото на март миналата година, малко след пълномащабното нахлуване на Москва.

Този месец президентът Володимир Зеленски призова международната общност да окаже натиск върху Русия да прекрати окупацията на централата и да гарантира ядрената безопасност.

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

МААЕ се разтревожи за ситуацията около Запорожката АЕЦ

Около ядрената централа все още се чуват звуци от обстрел

Русия и Украйна многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. И двете страни определят това като "ядрен тероризъм".

Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

Въпреки рисковете международните усилия за създаване на демилитаризирана зона около централата засега търпят неуспех.

Украйна - тогава част от Съветския съюз, претърпя най-тежката ядрена авария в света през 1986 г., когато облаци от радиоактивен материал се разпространиха в голяма част от Европа след експлозия и пожар в атомната електроцентрала в Чернобил.

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

МААЕ недоволна от ситуацията в Запорожката АЕЦ