Министерството на енергетиката на Украйна обяви мащабно учение с участието на служби от централно, регионално и местно значение, което трябва да бъде подготвено от специалните служби на страната в случай на терористична атака в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), съобщава руската служба на Би Би Си.

Съобщава се, че по време на ученията ще бъдат отработени "мерки за преодоляване на последствията в случай, че руските военни взривят един от енергоблоковете на централата".

Съответните протоколи за съвместните действия на спецслужбите вече са съставени, уточнява ръководителят на министерството Герман Галушченко, и сега предстои те да бъдат отработени на практика, за което се провеждат учения.

Според Галушченко Пети енергоблок на Запорожката АЕЦ продължава да работи в режим на "топло спиране", тъй като руските войски, които са окупирали станцията, не позволяват реакторът да бъде преведен в състояние на "студено спиране", което "значително увеличава риска от терористична заплаха за ядреното съоръжение".

Президентът на "Енергоатом" Петр Котин уточнява, че компанията моделира различни сценарии за развитие на събитията в ЗАЕЦ, техните възможни последствия и варианти за възможно най-бързото им преодоляване.

Украйна: Русия подготвя терористична атака в Запорожката АЕЦ
Обновена

Украйна: Русия подготвя терористична атака в Запорожката АЕЦ

Москва отхвърли "поредната лъжа"