Запорожката атомна електроцентрала е превключена към генератори за резервно и аварийно електрозахранване. Това заяви назначеният от Русия представител на властта в областта Владимир Рогов, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че централата е била "напълно" изключена от външно електрозахранване, след като Украйна е изключила електропровод, който е под неин контрол.

Уточнява се, че радиационният фон на територията на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение е нормален.

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Няма гаранция за безопасността на централата, докато руските сили не се изтеглят

Секретарят на градския съвет на Запорожие Анатолий Куртев информира, че от ранните часове тази сутрин се работи по възстановяване на захранването на града.

"Токът в Запорожие беше частично прекъснат поради авария в едно от енергийните съоръжения", написа той в "Телеграм".

От украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом" потвърдиха, че електрозахранването в Запорожката АЕЦ е прекъснато.

"Да, това е седмото спиране на тока от началото на руската окупация", посочи източник от компанията.

От "Енергоатом" твърдят, че причината е руски обстрел на Днепърската високоволтова линия.

Часове по-късно "Укренерго" съобщи, че е възстановила електропровода, който захранва централата.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси предупреди, че в момента ситуацията с ядрената безопасност в съоръжението е "изключително уязвима".

"Украинската АЕЦ тази сутрин загуби цялото външно електричество за седми път по време на конфликта, което я принуди да разчита на аварийни дизелови генератори за захранване; ситуацията с ядрената безопасност в централата е изключително уязвима. Трябва да се се споразумеем за защита на централата веднага. Тази ситуация не може да продължава", написа той в Туитър.

Руските сили превзеха Запорожката атомна електроцентрала дни, след като президентът Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

МААЕ предупреждава, че Запорожката АЕЦ остава в риск от ядрена катастрофа

Гроси коментира, че заради боевете, "всеки път хвърляме зарове и ако това да продължава, един ден късметът ни ще изчезне"

Москва и Киев многократно си разменяха взаимни обвинения в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят около нея, и опасенията, че охладителните системи могат да загубят захранване заради недостиг на вода, породиха страхове от ядрена катастрофа.

Запорожие е една от четирите области, чиято анексия Русия обяви през септември след референдуми, които световната общност разкритикува като измама. Русия счита централата за своя територия - нещо, което Украйна отрича.