Ядреният надзорен орган на ООН заяви в понеделник, че е открил противопехотни мини в район на контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна. Също така се оплака за втори пореден месец, че това нарушава процедурите за безопасност, съобщава "Ройтерс".

Централата, най-голямото ядрено съоръжение в Европа, беше превзета в първите дни на войната миналата година. Украйна и Русия се обвиняват взаимно в обстрела около станцията, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ, каза, че инспекторите на агенцията, разположени в завода, са забелязали мини в буферна зона между вътрешните и външните периметърни бариери на обекта и по време на предишни проверки.

"Но наличието на такива експлозиви на площадката е в противоречие със стандартите за безопасност на МААЕ и насоките за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата", каза Гроси в изявление на уебсайта на агенцията.

Гроси беше издал подобно предупреждение за мини миналия месец и и в двата случая каза, че те не представляват риск за сигурността на завода.

В бележката от понеделник той каза, че първоначалната оценка на неговата агенция е, че дори и да се взривят, "тези мини не трябва да засягат системите за ядрена безопасност и сигурност на обекта".

Мините, каза той, са били в райони, недостъпни за персонала и на инспекторите е казано, "че това е военно решение и в район, контролиран от военни".

Припомняме, че Гроси посети завода три пъти, откакто беше превзет от руските сили, но не успя да постигне споразумение с руските и украинските власти за установяване на режим на безопасност за предотвратяване на инциденти.

Напрежението често се покачва около завода. Всяка страна обвинява другата този месец, че планира нападение срещу нея.

МААЕ: Русия отказва достъп до покривите на ядрените реактори в Запорожие

МААЕ: Русия отказва достъп до покривите на ядрените реактори в Запорожие

За сега МААЕ не открива нищо нередно

Москва казва, че централата в крайна сметка ще бъде свързана към руската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електроенергия.